От х:

Днес в x:

НФСБ не одобрява политиката на Борисов и не предвижда коалиции с ГЕРБ

Валери Симеонов – съпредседател на НФСБ, в интервю за предаването „Неделя 150“ на БНР

Водещ: Валери Симеонов. „Националният фронт за спасение на България“ (НФСБ), безспорно заедно с ВМРО, започва да придобива един по-сериозен облик за участие в парламентарните избори. Знам, че г-н Симеонов ще каже, че и без друго са толкова силни, но как стана възможно това привличане на този ваш съюзник, този „брак“ как стана възможен?
Валери Симеонов: Как стана възможно? Истината е, че с ВМРО и лично с г-н Каракачанов имаме много старо познанство, много добри отношения. През всичките тези години – може би повече от десетилетие, даже имаме и съвместни акции, доста мащабни. На първо място ще припомня организирането на подписка за провеждане на референдум под лозунга „Не на Турция в Европейския съюз“. Тогава телевизия СКАТ – нямаше още НФСБ, но всичките тези дейни хора, които създадоха „Атака“ и НФСБ, са си същите, включително и аз съм си същият. Всички тези хора организирахме съвместна акция и събрахме около 340 000 подписа в подкрепа на искането Турция да не бъде допусната до Европейския съюз и това да бъде гласувано на референдум. За съжаление, Цецка Цачева, след като й връчихме подписката, я сложи дълбоко в мазето, заключи я и въпреки нашите непрекъснати настоявания, тя не изпълни задължението си на председател на Народното събрание да я постави на гласуване. Това е едната от акциите. Искам да припомня на всички тези новоизлюпени политици, нови формирования и коалиции, които се бият в гърдите, че едва ли не са единствените борци срещу ДПС, без да се вгледат внимателно в собствената си къса история – да престанат с тези самонадеяни изявления, защото ние с ВМРО и с още няколко патриотични организации бяхме първите, които поведохме акцията за защита на българските обекти с историческо и културно предназначение и значение, върху които посегна Главното мюфтийство, разбирайте Турция. Ние бяхме първите, които направихме съвместни митинги в студените ноемврийски дни на 2013 г. в Ямбол – три пъти, в Стара Загора – два пъти, в Карлово и в София в защита на тези обекти, към които Главно мюфтийство изявяваше апетити, за въпросните стотици хиляди декари земя, за които така и не се разбра, освен тези обекти с културно предназначение. Така че ние имаме съвместна история с ВМРО по отношение защитата на националните интереси. Така се стигна. Питате как се стигна – ето така се стигна. След като се познаваш добре с някого, след като си имате доверие, просто… Когато беше направено предложение от „България без цензура“ (ББЦ) за образуване на съвместна коалиция заедно с НФСБ – писмено, официално предложение, ние трябваше да направим заседание на нашия Политически съвет и да дадем отговор. Така изисква политическата…
Водещ: И вие им простихте това съжителство в партия, която е подозирана, че е организирана от лицата на ДПС. Вие им простихте тази малка забежка.
Валери Симеонов: На кого?
Водещ: На „чистите“ ВМРО, които бяха в ББЦ.
Валери Симеонов: Така, само да приключа отговора на първия ви въпрос. Събрахме се в Карлово, на рождената дата на Левски, на разширено заседание на Политическия съвет, заедно с партиите, които са около НФСБ. Гласувахме решение по повод предложението на ББЦ. То беше отхвърлено с пълно единодушие. На самото заседание се повдигна въпроса защо да не предложим на ВМРО една съвместна коалиция, в името на патриотичния вот, обединяването на патриотичния вот на следващите избори. Това беше подложено на гласуване, беше гласувано – говоря за 18 юли, съвсем наскоро. Беше прието с пълно единодушие и от там тръгна всичко. Отговорих ви как стана сближаването.
Водещ: Това си е чистата патриотична радост – тя ви събра. И от дума на дума стигнахте до това решение. Това звучи…
Валери Симеонов: Знаете ли, аз не мога да разбера вашата ирония. Нашата чисто патриотична болка ни събра. Положението на България е трагично. България е в лапите на ДПС вече за трети пореден път. За каква радост ми говорите?
Водещ: Нали ВМРО бяха там, при ДПС.
Валери Симеонов: Не можах да ви разбера нещо. Бихте ли се пояснили?
Водещ: Какво представлява тази конструктивна…
Валери Симеонов: Какво означава това „ВМРО бяха при ДПС“?
Водещ: Какво представлява тази конструкция ББЦ?
Валери Симеонов: Това ще питате тях, но ВМРО си е ВМРО. Те влязоха в коалиция по съвсем нормални, естествени политически причини. Те са наясно, че нямат необходимия процент да вкарат евродепутат в Европарламента. Търсят коалиция с партии, които са евентуално близки до техните разбирания или каквото и да е, но по тези въпроси ще ви отговори Каракачанов. Недейте слага ВМРО до ДПС – това просто никога не е било. И между другото, аз смея да мисля, въпреки че не е моя работа аз да обяснява вместо Каракачанов, но смея да мисля, че точно евентуалното сближаване с ДПС уплаши ВМРО и доведе до изключително бързото им решение пет дни след нашето предложение да приемат нашето предложение.
Водещ: А вие ще се явите двете формации за изборите или се очаква нещо по-разширено?
Валери Симеонов: Нашата политическа формула, така да се каже, е отворена. Ние сме подали ръка и сме се обърнали към всички други родолюбиви партии, които поставят интересите на България над тяснопартийните и личните си интереси. И по никакъв начин не трябва да са свързани с ДПС, естествено.
Водещ: Направи впечатление миналата година, след парламентарните избори, че вие, противно на целия патос на вашата предизборна и следизборна работа, се обърнахте с подкрепа за Борисов.
Валери Симеонов: Г-жо Маринкова, втори път приказвате глупости. Извинявайте. Или нещо не сте разбрали, или живеете в някаква паралелна реалност. Каква подкрепа, какъв Борисов? Защо не кажете истината на слушателите, да разберат за какво става въпрос? Борисов направи една пресконференция, с която ни набута в… Поздрави ме лично мен, поздрави ни с изборния резултат и оттук нататък тръгнаха спекулациите на Волен Сидеров и на „Атака“, че едва ли не НФСБ по някакъв начин е свързана с Бойко Борисов. Как може такава глупост да се тиражира от официална медия? Искам да припомня – на 22 септември 2013 г. ние бяхме първите, които организираха масов митинг, 5000 човека в София – от НДК до парламента против /…/ управление на Борисов. И сега, след толкова време и след толкова обяснения, вие ми задавате този въпрос. Е как, кога… Къде са фактите за това, което твърдите?
Водещ: Струва ми се, че вашите кресливи взаимоотношения могат да породят изглупяване от всеки, тъй като много често вашите препирни стигаха до неприлични взаимоотношения.
Валери Симеонов: Препирни с кого?
Водещ: О, сцените със Сидеров.
Валери Симеонов: Сцените със Сидеров? Значи сцените със Сидеров са следните: Сидеров напада журналист на телевизия СКАТ, /…/ го – това беше показано многократно по всички телевизии – блъска го, след това блъска полицай, кара го да се извини за нещо си. Това ли са скандалите със Сидеров? След това – притискане и ритане на журналистка в Народното събрание, в самото Народно събрание. По същия начин постъпиха и с Беновска, между другото. Ако вие им бяхте някъде наблизо, и с вас щяха да постъпят така, само че аз нямаше да кажа „Грозните сцени на Лили Маринкова с „Атака“ – всички добре ги знаят тези кресливи сцени“. Няма такова нещо. Винаги е имало агресия от страна на „Атака“, просто от страна на Волен Сидеров. А от наша страна е имало реакция и завеждане на дела. Между другото, ние /…/ над 20 дела.
Водещ: Дали би било обективно, ако вие оцените шансовете на „Атака“ – трябва ли да бъде отписвана от състезанието? Какви са шансовете? Или затихва ли „Атака“?
Валери Симеонов: Аз се въздържам по отношение на прогнозите, защото като правя прогнози, май изглежда не познавам. Аз очаквах правителството на Орешарски да падне до края на миналата година – не познах. Сега не мога да кажа категорично, но според мен – лично според мен – „Атака“ няма да влезе в следващото Народно събрание. Ще направи някъде може би 2-2,5% максимум, тъй като естественият електорат на „Атака“ в началото на 2013 г. беше около 1-1,2%. Предполагам, че там някъде се върти твърдият електорат на „Атака“. Лично аз смятам, че няма да влезе, но всичко зависи от това какви пари ще бъдат налети на „Атака“ и колко гласове ще си купи, защото тя купуваше гласове на изборите.
Водещ: По отношение на това, което предизвика вашия гняв – вие трябва да се определите спрямо Борисов, бъдещия победител, бъдещия фаворит според социологическите изследвания. Бихте ли влезли в някаква колаборация, след изборите макар?
Валери Симеонов: Всъщност, ако съм бил малко ядосан преди малко, искам да ви се извиня, но сега си давал сметка, че това ми е второто интервю по БНР за две години и е нормално вие и евентуално работещите в радиото да не са много наясно с взаимоотношенията ни с другите партии, особено с Борисов и ГЕРБ. Трябва да ви кажа, че най-големият противник в бургаския Общински съвет на ГЕРБ се казва НФСБ, непрекъснато, на всяко заседание. Опитваме се да не позволим на техните грабливи ръчички за пореден път да бръкнат в кацата на Бургаска община, но за съжаление невинаги успяваме. Ако трябва да определя отношенията си с Борисов, ще ви кажа. Те ще бъдат и са точно такива, каквито са били през всичките четири години на управлението на Борисов. Ние не одобряваме политиката на Борисов, ние не предвиждаме абсолютно никакви предизборни коалиции, даже и следизборни с ГЕРБ, тъй като ГЕРБ носи много тежка отговорност за състоянието на България в настоящия момент. Според нас ГЕРБ не е нищо по-различно от БСП. Това е партия на статуквото, партия на управлявалите, които първо трябва да си поемат своята отговорност за неудачите и след това отново да влизат в политиката.
Водещ: Г-н Симеонов, мислите ли за това как да се нарича вашата съвместна формация заедно с „Гергьовден“?
Валери Симеонов: С „Гергьовден“ още нищо общо нямаме.
Водещ: Исках да кажа ВМРО.
Валери Симеонов: ВМРО, да.
Водещ: Протече един слух – това вече е само в областта на слуховете.
Валери Симеонов: Не знам, съжалявам. Нямам никакъв разговор с Любен Дилов и с някой от „Гергьовден“. Единствено подкрепихме техния кандидат за кмет в Черни връх, Бургаско, и той стана кмет. Та, наименованието най-вероятно ще бъде „Патриотичен фронт“, но тази седмица ще се консултираме с партньорите от ВМРО по доста въпроси и първото най-вероятно ще бъде името. Но мисля, че това ще бъде – „Патриотичен фронт“.
Водещ: Благодаря за вашето участие.
Валери Симеонов: И аз благодаря.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини