От х:

Днес в x:

Как рейтингът на Путин продължава да расте

Текстът е публикуван в "Независимая газета". "Дневник" го препечатва от портала "Култура".

Доверието на руските граждани към Владимир Путин продължава да расте победоносно. Водещата американска компания Gallup съобщава, че 83% от руснаците одобряват неговите действия. Впрочем чуждите експерти са скромни – част от руските социолози вече прескочиха този процент в изследванията си. Тази седмица се очаква център "Левада" да публикува резултатите от юлското си допитване, които показват, че юнските 86% са надхвърлени. Всъщност експертите отбелязват, че при такъв ръст два-три пункта повече нямат никакво значение. Те обясняват, че теоретично подемът може да продължи още, но независимо от това отливът е неизбежен.

Специалистите от Gallup отбелязват, че одобрението на президента е на едно от най-високите си нива за последните години.

Действително, на сайта на компанията е публикувана графика, от която се вижда, че през далечната 2008 г. – преди настъпването на икономическата криза и временното оттегляне на Владимир Путин от Кремъл – са го подкрепяли 83%. По-късно рейтингът му пада до 54% през 2012-2013 г. Сегашният рязък скок се обяснява най-вече с "анексирането на Крим" – по израза на американците.

Американските социолози посочват, че освен одобрението на действията на държавния глава руските граждани подкрепят и избрания от ръководството на страната курс – 73%, твърда увереност във високата боеспособност на въоръжените сили на Руската федерация имат 78%, повишено е и доверието към действията на правителството – 64%. Днес нашите сънародници са удовлетворени дори от честността на руските избори. С 39% срещу 23% преди една година. Изобщо, според данните на Gallup, Русия е свободна страна, тъй като така смятат 65% от нейните граждани.

Струва си да отбележим, че чуждестранните експерти предлагат по принцип усреднени стойности. Руските служби са или по-радикални, или малко по-умерени. Например, ако според център "Левада" рейтингът на Путин през май е 83%, а през юни – 86%, то фонд "Обществено мнение" му дава 80% през юни, а ВЦИОМ – само 73%. Наистина в случая става дума за готовността на руснаците да гласуват за следващ президентски мандат на Путин, а тези стойности са винаги по-ниски от измерваните рейтинги.

Коментирайки високия рейтинг на Путин, председателят на Центъра за политически технологии Борис Макаренко твърди, че

макар теоретично одобрението да не може да надхвърли 100%, в крайна сметка не съществуват никакви предели

"Както се казва, инфлацията е икономическо явление, а хиперинфлацията – психологическо. Така е и в този случай – щом рейтингът е на такова ниво, точните числа вече нямат особено значение", смята експертът. Според него това означава, че на практика в днешната ситуация гражданите не виждат никаква алтернатива на Путин. На въпроса на какви чувства на руснаците се дължи този висок процент, Макаренко отговаря, макар и с уговорката, че за това се нужни сериозни научни изследвания, че: "Това е по-скоро сплотяване около националния флаг с усещането, че целият свят е против нас". Той напомня, че това чувство е работило активно през съветските години и сега изглежда е отново актуално. Макаренко не се съмнява, че ръстът на доверие към Путин ще се обърне в спад, но предупреждава, че никой не знае кога ще се случи това.

Генералният директор на Центъра за политическа информация Алексей Мухин смята, че това е защитна реакция на руснаците предизвикана от сериозния външен политически натиск. Експертът допълва мисълта си: "Включително опонентите на президента се отнасят сега с нарастваща симпатия към него, защитават своя президент, доколкото именно този натиск мобилизира населението. И колкото по-голям е той, толкова по-висока ще е мобилизацията и съответно рейтингът на президента". Щом се смени посоката на американската политика, ще се стигне до естествен спад на този рейтинг, твърди Мухин.

Да напомним още веднъж, че според данните на център "Левада" за юни 86% от населението одобряват политиката на Путин. Този четвъртък ще бъдат публикувани данните за рейтинга на президента през юли, според които неговата популярност нараства с още няколко процента.

Същевременно ръководителят на център "Левада" Лев Гудков напомня, че през декември-януари тази година готовността да се гласува за Путин беше на най-ниското си равнище за целия период на неговото управление. Само 30% от руснаците бяха готови да подкрепят неговата политика. "Хората казваха, че са се уморили да чакат да бъдат изпълнени обещанията. 60% от запитаните смятаха, че през 2018 г. трябва да бъде избран нов президент". Но пропагандата, свързана със събитията в Украйна, стимулира ръста на одобрение. Всъщност днешните показатели не са най-високи. През август-септември 2008 г. рейтингът на Путин достигна 88%, припомня Гудков.

Той обяснява днешния рязък скок на статистическите показатели по следния начин: "Цялата тази история е по-скоро някаква великодържавна и агресивна компенсация на масовото чувство за непълноценност и национално унижение.

Чувството за хронично унижение и зависимост се изля в одобрението на тази агресивна поза и тон и демонстрацията на сила преди всичко пред самите себе си". Гудков подчертава, че структурата на отношението на руснаците към Путин съвсем не е еднородна: "Това че го одобряват 86% от населението, не означава, че той им е симпатичен. Напротив, основното отношение към Путин е равнодушието. През всички години на неговото управление симпатия към него са проявявали от 20 до 50% от гражданите. Пикът бе през 2007-2008 г. – най-спокойното време, когато равнището на доходите достигна своя максимум и хората свързваха подобряването на жизненото си равнище именно с политиката на Путин. Това не предизвика особена любов, но одобрението бе безусловно. Веднага щом през есента на 2008 г. се разрази кризата, всички позитивни емоции бяха заменени с раздразнение. Макар че силна антипатия също нямаше. Като цяло равнодушието е свързано с чувството за безпомощност по отношение на политиката. Толкова често в путинската мелодия звучат два основни тона – безалтернативността на положението и илюзията на хората на този фон, че той може да промени нещо в страната".

Всъщност не е нужно руснаците да се питат кога техният президент ще промени нещо – Путин променя страната и сега. Все по-жестоки стават, например, условията за действие на гражданите в интернет, всяка опозиция на режима бива съсипвана – уличната опозиция е наречена "пета колона", а парламентарната е превърната в клоунада. Това не е учудващо, смята Борис Макаренко: "Трудно е за властите да се въздържат да не затегнат гайките при такава изгодна ситуация, та нали после хората ще се опомнят и няма да им позволят това".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини