От х:

Днес в x:

Международните експерти ще получат телата и черните кутии

Телата на загиналите при падането на малайзийския самолет в Източна Украйна ще бъдат предадени, както и черните кутии, на международни експерти.
"Премиерът" на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Александър Бородай заяви това и добави, че телата се съхраняват както подобава.

По думите му "по-голямата част от телата на загиналите е събрана и натоварена на хладилни вагони, които се намират на гара Торез".

"Тези вагони засега не отиват никъде. Те, както и предметите, които вероятно са черните кутии, ще бъдат предадени на чуждестранни експерти, но не на украинската страна. Ние не можем да предаваме уликите в ръцете на нашия противник, който не е заинтересован от обективно разследване на трагедията", добави Бородай.

На мястото на катастрофата на самолета "Боинг-777" край Торез от тази сутрин работят експерти по авиационна безопасност от Холандия.
Пристигането на 12 експерти от Малайзия се отлага заради бойните действия в Донецк и неговите предградия, съобщи Бородай.

Премиерът Арсений Яценюк заяви, че Киев е готов да даде на западните си партньори начело с Холандия "координираща роля" в разследването на трагедията. Той добави, че на място на трагедията са изпратени два влака с по четири вагона, които ще се включат в транспортирането на телата.

Президентът Петро Порошенко заяви, че е поканен и руски представител за максимална обективност.

Боевете в района

Александър Бородай нарече странно съвпадение това, че боевете в Донецк са започнали именно в деня на пристигането на експертите.

"Противникът днес завзе град Дебалцево. Атакува северните предградия на Донецк и самия Донецк. Има много загинали. И това става именно в деня, когато водещите експерти, въпреки противодействието на украинската страна, все пак тръгнаха към нас", подчерта лидерът на ДНР.

Президентът Петро Порошенко заповяда по-рано днес на своите сили да прекратят бойните действия в радиус 40 км от мястото на катастрофата на самолета, за да не се пречи на дейността на експертите. Той съобщи това на журналисти по време на посещението си в посолството на Малайзия в Киев.

Според ИТАР-ТАСС, районите на най-интензивните военни действия на украинската армия против силите на проруското опълчение се намират извън 40-километровата зона за прекратяване на огъня. Самолетът падна северно от Торез, който е в Донецка област. Торез е на 60 км от Донецк и на 70 км от Луганск, както и на над 50 км от Горловка, където днес също се водиха боеве.

Вицепремиерът на ДНР Андрей Пургин заяви, че опълченците съблюдават режима на прекратяване на огъня на територията около зоната на самолетната катастрофа, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

„През последните пет дни от наша страна не е имало никакви бойни действия на тази територия”, твърди Пургин.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини