От х:

Днес в x:

Юнкер е новият шеф на Еврокомисията

Бившият премиер на Люксембург и бивш шеф на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер е новият председател на Европейската комисия.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви, че 422 депутати са гласували в полза на Юнкер, така че той е новият председател на Европейската комисия през следващите пет години.

Юнкер се нуждаеше минимум от подкрепата на 376 депутати в 751-местния парламент.

„За" Юнкер гласуваха 422 депутати, 250 - „против" и 47 депутати - „въздържал се".

След обявените резултати Шулц поздрави Юнкер и му пожела успех на новия пост.

Шулц описа гласуването като „историческо", имайки предвид, че трите основни партии в ЕП са подкрепили кандидата за шеф на ЕК.

Припомняме, преди гласуването в ЕП до кандидатурата на Юнкер се стигна, след като неговата Европейска народна партия, която го издигна като кандидат за поста, спечели евроизборите през май. На последната среща на върха на ЕС той бе номиниран за поста от 26 от 28-те страни членки. Само Унгария и Великобритания тогава гласуваха против номинацията на бившия министър-председател на Люксембург.

Преди гласуването в ЕП Юнкер призова депутатите в Европейския парламент да сложат край на „идеологическия дебат" в законодателния орган и се обяви за „прагматични методи" с цел удовлетворяване нуждите на европейските граждани.

Юнкер критикува европейските лидери, които говорят за „записани победи" след срещите на Европейския съвет.

„Хората често се страхуват от реформи", подчерта той и допълни, че рисковете са необходими, за да стане Европа по-конкурентоспособна.

Трябва да помним принципа, че икономиката е там, за да служи на хората, а не обратното, категоричен е консерваторът.

Свободното движение е възможност, а не заплаха", смята той и призова страните членки да не злоупотребяват с принципите за свободно движение, които със сигурност няма да бъдат променени.

Той беше бурно аплодиран, след като призова „социалните дела" да останат в центъра на Европа.

Социалният пазар не доведе до финансовата криза - причината за кризата се корени в „алчността", добави той.

По отношение на младежката безработица, Юнкер подчерта, че  „инвеститорите са приятели на трудовия пазар" и че Европа трябва да подкрепи малкия и среден бизнес с редуциране на бюрокрацията.

По думите му без еврото и дисциплина ще има валутни войни в Европа.

Според него парламентът е „различен от предишните". По думите му изборите през май са довели до „смесени послания".

Парламентът не трябва да се безпокои за „всички дребни детайли, отнасящи се до живота на хората" и трябва да избягва „европеизиране на всеки въпрос", смята той.

„Няма да наруша обещанието" да се осигури финансова стабилност, поясни Юнкер.

Бившият премиер на Люсекмбург описа европейската криза като гасене не пожар в самолет, докато лети.

Бившият шеф на еврогрупата похвали разширяването на Европейския съюз, но подчерта, че няма да има разширяване през следващите пет години.

„Не искам Европа да бъде захвърлена в учебниците по история", подчерта той и поиска Европейският парламент да вземе от вдъхновението на архитектите на ЕС.

След изявлението на Юнкер се изказаха и лидерите на парламентарни групи.

Ние знаем, че вие не сте социалист", каза лидерът на социалистите в ЕП Джани Питела, имайки предвид коментара на Юнкер в подкрепа на социалните политики. Питела предупреди Юнкер, че „нашият вот днес не е картбланш".

Лидерът на либералите Ги Верхофстад призова Юнкер да поеме инициатива, а да не се „обажда на Берлин" при всеки проблем.

Ако Юнкер успее „да създаде визия" за по-голяма интеграция на Европа, то ще има подкрепата на либералите, обеща Верхофстад.

Председателят на групата на Европейските консерватори и реформисти Сайед Кемал каза, че консерваторите не вярват, че Юнкер има демократичен мандат и че той не е правилният кандидат за реформиране на Европа.

Филип Ламбер от Зелените поиска намаляване на бюрократичния апарат, тъй като може да доведе до ерозия на социалните защити.

Той призова Юнкер „отново да демократизира" ЕС и институциите.

Евроскептичният британски лидер Найджъл Фараж сравни избирането на лидер на Европейската комисия като гласуването по „съветско време", тъй като ЕП сега ще гласува само за един. Той също така критикува тайния вот, който ще се проведе.

Фараж похвали политически способности на Юнкер, но не вярва на нито дума от неговите изявления, че е срещу Съединени Европейски щати.

„За 20 години вие бяхте ключов играч в процеса", който заплашва демокрацията с презрение, обърна се Фараж към Юнкер.

Той бе категоричен, че неговата група ще гласува срещу Юнкер и „ще се радва да води битка" с него, когато бъде избран.

В същото време гръцкият комунист Константинос Пападакис бе помолен да напусне пленарната зала от председателя Мартин Шулц, тъй като прекъсваше оратора.

След това думата взе лидерът на френския Национален фронт Марин льо Пен.

По думите й по време на изборите през май европейските гласоподаватели са отхвърлили по-голяма интеграция на Европа. Господин Шулц и господин Юнкер „са напълно непознати" на публичността в страните членки, каза тя. Според нея визита на Юнкер е „опасен утопизъм". Тя обеща да се бори срещу Юнкер.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини