От х:

Днес в x:

Българските общини писаха до Брюксел за спрените по ОП "Околна среда" пари

Заради спиране на плащанията по ОП "Околна среда" бе засегната и работата по водния проект в Димитровград
За възможно най-бързо възстановяване на плащанията по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” настояват от Националното сдружение на Общините в Република България /НСОРБ/ . Те са изпратили  писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и отговорящия за регионалната политика Йоханес Хан. В него се казва:
 
"Вярваме, че всеки спечелен ден за активна работа ще ни позволи да завършим своевременно проектите си, като ще гарантираме и постигането на целите на Кохезионната политика на ЕС в България. "Към настоящия момент, въпреки високата ангажираност и отговорност на всички общински ръководства, липсата на финансов ресурс от страна на Европейската комисия, изключително много затруднява по-нататъшната ни работа. Ситуацията се усложни допълнително, след като и националният ни бюджет, с оглед спазването на текущия дефицит и за да гарантира финансовата стабилност на държавата, преустанови авансирането на проектите ни". 
 
През последния месец, в резултат на природните бедствия, наводненията, които в отделни общини за съжаление доведоха и до човешки жертви, обстановката още повече се усложни. Разкопаните ни градове за изграждане на инфраструктура за питейни и отпадни води в съчетание с поройните дъждове създават допълнителни рискове за нормалното обслужване на нашите граждани. При тази ситуация сме принудени ограничените ни собствени ресурси да насочваме с приоритет към аварийно - възстановителни и превантивни мерки, казват още от НСОРБ.

Общините у нас работят по 300 проекта по "Околна среда" за над 2 млрд.евро, като 130 от тях вече са успешно изпълнени, се заявява още в писмото, подписано от Тодор Попов, който е председател на УС на НСОРБ и кмет на Пазарджик.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини