От х:

Днес в x:

БСП чрез Държавен фонд „Земеделие” води война срещу българските фермери

Случващото се през последните дни между Министерство на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие” е поредната сцена от конфликта между БСП и ДПС. Събитията, довели до масовата оставка на Управителния съвет на ДФЗ, а в последствие и смяната на изпълнителния директор на Фонда и неговия заместник, поставят под съмнение легитимното управление на фонда, което спъва взимането на важни решения и спира плащанията към земеделските производители по ПРСР 2007-2013.

Има достатъчно сведения, че Фондът е използван за механизъм за притискане и поставяне под зависимост на земеделски производители. Въпреки това трябва да се изясни, публично дали към 30 юни 2014 г. са вкарани неразписани проекти за около 300 млн. лева.

Единна народна партия смята, че е от изключителните прерогативи на дирекция „Наблюдение, координация и административен контрол на Разплащателна агенция” към Министерство на земеделието и храните чрез проверки да се установят фактите и ако някой под диктовка от „Позитано” е имал намерение да рекетира министъра на земеделието, вкарвайки проекти, които не са подписани, трябва съвестно да изпълнят задълженията си и да отнесат случая към българската прокуратура. За да се стигне до днешното положение, трябва да се отчете, че Фондът не е реформиран и разделен от Разплащателната агенция. Така системите в администрацията взаимно се блокират, водени от тясно партийни политически интереси и нанасяйки ущърб на гражданите. Подобно поведение БСП имаше и през 2007 г., използвайки почти същите инструменти.

„Убедена съм, че и днешното изявление на Явор Гечев, че нито е искал, нито е давал съгласие да оглави ДФ „Земеделие”, отново е под диктовката на „Позитано” и оставя работата на Фонда блокирана срещу интересите на българските фермери. Това е война срещу земеделските производители. България може да загуби над половин милиард лева в рамките на този скандал на отиващата си коалиция”, каза председателят на Единна народна партия г-жа Мария Капон.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини