От х:

Днес в x:

Трус с магнитуд 7,9 разтърси Алеутските острови

Земетресение с магнитуд 7,9 разтърси Алеутските острови на запад от полуостров Аляска, предаде Франс прес, позовавайки се на американския Геофизичен институт.
Първоначалните данни, съобщени от световните агенции, бяха за сила на труса 8 степен по Рихтер.
Отправеното по този повод предупреждение за локална опасност от възникване на цунами беше отменено около два часа след края на труса, допълва Франс прес.
Земетресението е било с епицентър на около 24 км югоизточно от остров Малък Ситкин на дълбочина около 114, 4 км.
Няма причинени разрушения и щети. Местни жители съобщиха пред Франс прес, че сред населението на района няма паника заради земетресението. Ройтерс обаче съобщи за евакуацията на около 150 души от град Адак.
Днешният трус беше най-силният, регистриран в региона от 1965 г. насам, когато островите Рат бяха разтърсени от земетресение с магнитуд 8,7.
Земетресението днес беше толкова силно и дълбоко, че ще се отчита от измервателните уреди по цял свят през следващите 24 часа, отбелязва пред Ройтерс директорът на центъра за земетресения в Аляска Майк Уест.
Междувременно трус с магнитуд 7,2 разтърси и островите Кермадек в Нова Зеландия, предаде Ройтерс.
Трусът е бил с дълбочина 5 км, съобщиха от американския Геофизичен институт.
Според Тихоокеанския център за предупреждение за цунами няма опасност от образуване на цунами. Данните са въз основа на исторически данни за земетресенията и цунамитата в Нова Зеландия.

Източник: http://www.novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини