От х:

Днес в x:

В Химията проведоха държавен изпит за непрофесионални готвачи

За първи път в област Хасково, в Професионална гимназия по химични и хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ Димитровград, се проведе Държавен изпит по практика по специалността „Готвач“, с лица придобили по неформален начин своите умения и зания. Изпитът е част от проекта „Нова възможност за моето бъдеще”, в който са включени само четири професионални гимназии от нашата област.

По този проект се дава възможност да се оценят, признаят и сертифицират знания, умения и компетентности, придобити в резултат на неформално и/или самостоятелно учене, т.е. чрез него се дава възможност на тези, които владеят дадена професия, но нямат документ, да го получат.  

В ПГХХТ могат да се валидират професиите: готвач, химик-оператор, лаборант и монтьор по автоматизация. Първите двама от област Хасково, които ще получат сертификат за втора професионално- квалификационна степен „Готвач“, са Златка Митева и Мирослав  Табаков. Още трима – Петя Славова, Младен Младенов и Веселин Тодоров – пък  ще получат сертификат за част от професията „Готвач“.

Изпитът се осъществи в лабораторията по технология на кулинарната продукция в химическата гимназия, с преподаватели по специалните предмети, които са включени в проекта за валидиране, и с представител на РИО Хасково – експерт-оценител г-жа Станчева. Изпитваните впечатлиха комисията с роладини от пиле, пиле с гъбен сос, огретен с картофи, шницел от смляно месо, крем карамел и др. След проведената дегустация и констатацията, че кандидатите за валидиране са се справили отлично, г-жа Станчева пожела на изпитваните бързо да си намерят работа след получаването на съответния документ.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини