От х:

Днес в x:

Джихадисти превземат иракски градове

Сили на иракските кюрди са навлезли снощи в северния иракски град Киркук, за да го защитят от напредващите към него джихадистки бойци.
В провинция Киркук са разположени и хиляди иракски войници и полицаи, които да охраняват жизненоважните за провинцията петролни находища, предаде ДПА, цитирана от БТА.

По-рано вчера радикални бунтовници сунити превзеха втория по големина иракски град Мосул и голяма част от заобикалящия го район, нанасяйки много силен удар на премиера шиит Нури ал Малики.

Организацията "Ислямска държава в Ирак и Левант" заяви, че изцяло контролира Мосул и голяма част от северната провинция Ниневия.

ДПА цитира очевидци, които разказват, че членове на иракските сили за сигурност са захвърлили униформите си и са се присъединили към мирните жители, които бягали от града.

Групировката "Ислямска държава в Ирак и Левант", която се отцепи от Ал Кайда, вече контролира град Фалуджа, разположен на 50 километра от столицата Багдад, както и големи райони в североизточната част на съседна Сирия.

Премиерът Ал Малики, който победи в парламентарните избори миналия месец с кампания, фокусирана на възстановяването на сигурността, поиска от парламента да обяви извънредно положение. След спешно заседание на кабинета той призова също така да бъдат въоръжени тези, които искат да се опълчат на джихадистите.

"Правителството никога няма да позволи Мосул и Ниневия да останат в сянката на терор и терористите", каза премиерът, който изпълнява и функциите на вътрешен министър и на министър на отбраната.

Искането за обявяване на извънредно положение ще бъде обсъдено в четвъртък от иракския парламент.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини