От х:

Днес в x:

Intel прави компютрите безжични до 2016 год.

Масичката зарежда лаптопа, благодарение на технологията с магнитен резонанс Rezence. Системата е монтирана под плота.

Intel имат за цел да елиминират всички кабели, които вървят с днешните настолни компютри. Това ще се случи със Skylake - платформата след Broadwell, която компанията разработва. Тя ще доведе до нови референтни дизайни, които ще ни отърват от кълбото кабели под бюрото. 

На сцената на Computex в Тайван от Intel демонстрираха безжичен дисплеи и функции за докинг и зареждане, които елиминират и последните няколко задължителни кабела. С високоскоростния WiGig стандарт ще се даде възможност за безжичен докинг на малки разстояния. Така екранът и периферията ще имат директна връзка, когато са в обхвата си, но веднага щом се разделят, устройствата ще минават в самостоятелен режим. Стандартът WiGig поддържа скорости до 7Gbps. 

Напълно безжичен компютър е в мечтите отдавна, но идеята е спирана от практичната нужда за връзка между периферията, както и енергийните нужди. Сега обаче, с напредъка на безжичното зареждане, това е все по-близо до реалността. На сцената на Computex беше демонстрирана технологията за зареждане с магнитен резонанс Rezence, която се промотира от Alliance 4 Wireless Power (A4WP). 

Системата може да се инсталира под повърхността на маса, като магнитният резонанс може да зарежда през 5 см. дърво. Също така технологията успява да зареди много устройства едновременно, за разлика от технологиите за индуктивно зареждане. Intel демонстрираха маса, която зарежда лаптоп, телефон, хедсет и слушалки едновременно. 

Сред другите членове на групата A4WP са Dell, Fujitsu, Lenovo, Logitech и Panasonic. Други партньори са Asus, Logitech и Toshiba, като има инициативи за въвеждане на технологията в сменяеми покрития за телефони, настолни часовници и автомобили. Воюващите технологии за безжично зареждане обаче постигат мир, тъй като скорошно споразумение между A4WP и Power Matters Alliance осигурява съвместимост между различните стандарти. С това масовото навлизане на технологиите ще е доста по-лесно. Според Intel първите напълно безжични PC-та могат да се очакват през 2016 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини