От х:

Днес в x:

Асад печели изборите в Сирия с 88,7% от гласовете

Башар ал Асад спечели 88,7% от гласовете на президентските избори в Сирия, заяви председателят на сирийския парламент Мохамад ал Лахам.
С това той си осигурява трети мандат на поста въпреки бушуващата гражданска война, която започна като резултат от протестите срещу управлението му.

"Обявявам победата на доктор Башар Хафез ал Асад като президент на Сирийската арабска република с абсолютно мнозинство от подадените на изборите гласове", каза Лахам в телевизионно обръщение от кабинета си в сирийския парламент.

Гласуването се състоя в контролирани от правителството райони на Сирия, но не и в големи части от Северна и Източна Сирия, които са контролирани от бунтовниците, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Гласувалите за Асад 88,7% се равнява на 10,2 милиона от 11,6 милиона сирийски избиратели, предаде ИТАР-ТАСС, също позовавайки се на Лахам.

Двамата съперници на действащия президент остават далеч назад. За бизнесмена и бивш министър Хасан ан Нури са гласували 4,3% (500 279 избиратели), за комуниста от Алепо Махер Хаджар - 3,2% (372 301 избиратели).

Избирателната активност на изборите е била 73,42%. По данни на източници на ИТАР-ТАСС в ЦИК в Дамаск от 3,5 милиона избиратели са гласували 2,2 милиона избиратели, в Хомс - 900 000 от 1,2 милиона регистрирани избиратели. В Алепо, който е разделен от фронтовата линия, от 2,5 милиона избиратели са гласували 900 000 избиратели.

Асошиейтед прес отбелязва, че победата на Асад винаги е била предрешена въпреки присъствието на други кандидати на изборите за пръв път от десетилетия. Според АП успехът увеличава базата на неговата подкрепа и дава нови свидетелства за това, че Асад няма никакво намерение да се отказва от властта.

Франция не призна вота

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Париж не признава резултатите от президентските избори в Сирия, предаде ИТАР-ТАСС.

„Не можем да приемем резултати от избори, на които е гласувалo част от населението, които са проведени в условията на гражданска война и сред бомбардировки. Необходимо е да продължим да подкрепяме демократичната опозиция в Сирия, която воюва не само с правителствени сили, но и с ислямисти”, подчерта той.

По думите му лидерите на страните от Групата на седемте (Г-7) ще обединят сили, за да се борят срещу заплахата от радикализирани чуждестранни бойци, завръщащи се от Сирия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини