От х:

Днес в x:

Перперикон може да остане незавършен

200 хиляди лева са необходими за приключване на разкопките около местността Перперикон и ако до края на месеца не бъдат отпуснати от държавата, проектът ще остане незавършен.
Това стана ясно от думите на археолога проф. Николай Овчаров, който поясни, че тази година има пълна неяснота какви ще бъдат отпуснатите държавни пари за планови разкопки.
Археологът допълни, че за първа година община Кърджали няма да предостави общински средства, заради запорирани сметки. Тази година се навършват 15 години от началото на мащабните проучвания около местността Перперикон. По думите на проф. Николай Овчаров 200 хиляди лева са необходими за финализирането на проекта. „Затова именно настоявам за тази сума от 200 хиляди лева от страна на държавата. Още повече, че на тази юбилейна 15-та година от проучванията завършвам Акропола на Перперикон. За основната крепост - ако ги получим тези средства, в края на септември ще предам на държавата един напълно завършен от археологическа гледна точка етап от проучването на Перперикон“, добави той. Археологът поясни, че по европейските закони след планираното завършване на проекта, в срок от 5 години не могат да се правят нови разкопки, което означава, че ако сумата не бъде осигурена, то Перперикон ще остане незавършен. „При положение, че не успеем до септември да свършим тази работа, ние трябва да я оставим за след пет години“, каза още археологът. Проф. Овчаров допълни още, че в последните години туристическият интерес към местността се увеличава, като само за шестте почивни дни през май близо 11 хиляди души са посетили Перперикон.    

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини