От х:

Днес в x:

Астрономи откриха мегапланета ”Годзила”

Астрономи откриха мегапланета, която е 17 пъти по-тежка от Земята и която кръстиха "Годзила".
Скалистата планета, която може да промени концепцията за произхода на Земята, се намира на 560 светлинни години от Земята, предаде АФП, цитиран от БГНЕС. Планетата е открита от мисията "Кеплър" на американската космическа агенция НАСА. Наречена е Kepler-10c, има диаметър 29 000 км, което е 2.3 пъти по-голям от този на Земята.

"Изненадата бе пълна, когато осъзнахме какво сме открили", каза астрономът Ксавие Дюмюск от центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън.

До момента учените не очакваха, че такова "скалисто чудовище" може да съществува, тъй като колкото по-голяма е една планета, толкова повече нейната гравитация привлича не само твърди материали, но и големи количества водород, което я превръща в гигантска газова планета" като Юпитер.

"Това е Годзилата на Земите", възкликна директорът на проекта за произхода на живота в университета в Харвард "Harvard Origins of Life Initiative" Димитър Съселов.

Мисията на НАСА "Кеплър" може само да открива планети, но не може да каже дали те са газови или скални. Размерите на "Годзила" подсказваха по-скоро планета от типа "Нептун" - по-голяма от Земята с дебел слой водород и хелий. Телескоп, разположен на Канарските острови, успя да определи, че тази мегапланета има маса 17 пъти по-голяма от тази на Земята.

"Kepler-10c" трябва да е запазила своята атмосфера, тъй като планетата е достатъчно масивна, за да не може атмосферата да се отдели от нея. "Kepler-10c" се върти около слънце, подобно на нашето за 45 дни. Тя обаче изглежда твърде гореща, за да може да се очаква на нея да е просъществувал живот. В същото време показва обаче, че Вселената е способна да създаде големи скални планети дори и по време, когато необходимите за това тежки елементи като силиций и желязо, са били редки. Младата Вселена е съдържала само водород и хелий.
Виж всички коментари (8)
коментирай

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини