От х:

Днес в x:

200 хил. долара откуп за отвлечения началник на милицията в Мариупол

Отвлеченият началник на милицията в Мариупол Валерий Андросчук е бил освободен срещу откуп в размер на 200 хил. долара. За това пише във Facebook лидерът на украинската Радикална партия и кандидат за президент Олег Ляшко. Откупът е бил платен от брата на донецкия губернатор Сергей Тарута. Няма официално подтвърждение или опровержение на тази информация до момента, пише lenta.ru.

Състоянието на освободения е много тежко. Той е с черепно-мозъчна травма, 4 счупени ребра и многобройни вътрешни кръвоизливи. Направена му е операция и предстоят поне още две, съобщава Ляшко.

Според предишна неофициална информация на 11 май отвлеченият Валерий Андросчук е бил намерен мъртъв близо до летището на Мариупол. Това бе опровергано от лидера на Радикалната партия, който обяви, че се водят преговори и похитителите са поискали огромен откуп.

Главата на украинското МВР Арсен Аваков написа във Facebook, че пленникът е освободен, без да уточнява как е станало това.

Валерий Андросчук изчезна на 9 май по време на въоръжените сблъсъци в Мариупол. Според официалната информация, в този ден група въоръжени мъже завзела градското управление на милицията. По-късно то е освободено, при което са убити 20 от окупаторите.

В медиите се появи и друга версия, според която става дума за вътрешен бунт, потушен от Националната гвардия.  Vesti.ua пише, че Андросчук заповядал на подчинените си да използват сила срещу проруските активисти, но милиционерите отказали. Тогава началникът на милицията стрялял в един от тях, барикадирал се в кабинета си и извикал подкрепление от Националната гвардия. Според тази версия при опит да се укрие Андросчук е бил пребит от местни хора и откаран е неизвестна посока.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини