От х:

Днес в x:

1500 абитуриенти дариха парите си на ”пеперудените” деца

Абитуриенти разлепиха символично из София пеперуди с помощта на организацията Destructive Creation. Сн.: Destructive Creation

Над 1500 абитуриенти от 11 училища се отказаха от изпращането си, за да дарят парите за лечението на "пеперудените" деца, които страдат от булозна епидермолоза.

За да популяризират инициативата си срещу рядкото генетично заболяване, завършващите ученици от 11 столични училища изработиха хиляди хартиени пеперуди, съобщиха от организацията  за градско изкуство „Destructive Creation”.

С нейна помощ пеперудите бяха поставени из центъра на София във времето от 23 до 7 часа в събота срещу неделя.
Не се съобщава каква е събраната сума.

 Лечението на „пеперудените деца“ не се поема от Здравната каса. От институцията са уверили, че ще започнат да отпускат пари за болестта от 1-ви юли тази година.

Булозната епидермолоза е генетично заболяване, предизвикваща т. нар. симптоми на „пеперудените деца“. При тази болест кожата на децата е изключително чувствителна и ранима – получават се наранявания дори от най-лекото докосване.

Болестта засяга средно 1 на 17 000 новородени. „Пеперудените деца“ се нуждаят от всекидневно лечение с незалепващи превръзки и антибиотичните кремове, чиято месечна стойност възлиза на близо 2000 лв.
През март абитуриенти от различни училища се обявиха, че се отказват от скъпите дрехи в деня  на бала си и се присъединиха към инициативата "Панаир на добрината". Тогава те съобщиха, че на изпращането си от училище ще облекат дънки и бели  тениски.  Затова и акцията стана известна като "На бал с дънки".

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини