От х:

Днес в x:

Кърджалийка чете от три годишна,смайва страната с познания по български

Селин Ахмед

Седмокласничката от Кърджали Селин Ахмед разкри за „Кърджали бг вести“ тайната на нейния успех на националната олимпиада по български език. Малката кърджалийка се е готвила по тестове за 12 клас, като ги е решавала безпроблемно. С преподавателката си по български език Дора Костова отработват всички теми, където Селин е несигурна. Тя отива на олимпиадата уверена в себеси. Побеждава на финала тридесет конкуренти.Заедно с връстничка от Разград са единствените представители на турския етнос. Побеждава безапелационно.Справя се на тридесетте въпроса от теста и отговора на литературния въпрос.
Селин Ахмед разкри още една тайна. Наследила е влечението към българския език и литература от майка си Тезджан Мюмюн. Майката обича историята,българския и руския език. В къщи има богата библиотека. За дъщеря си изкупува от антиквариата произведенията на Достоевски, Толстой, Горки. Двете се разминават само по предпочитанията си към българските автори. Селин харесва Петко Рачев Славейков и Пейо Яворов. Майка й си пада по Иван Вазов и Христо Ботев.
Стихията на Селин са есетата.Едно от наградените е за доброто и злото.Получава втора награда на национален конкурс по любословие.
Печели първа награда на международен конкурс за мултимедийъни презентации. Получава почивка на Камчия от руското посолство. Фаворит е на националната олимпиада по природни науки в страната-класира се първа.На международния кръг е втора. Пише за чапловата колония в Кърджали.
По програма „Коменски“ също печели награди.Посещава Лондон и Манчестър след спечелена първа награда.
На междзународното лингвистично кенгуру е първа по английски.
Селин споделя,че много държи на българския.Живея в България и трябва да владея езикът перфектно ,смята тя.
Майката Тезджан Мюмюн споделя,че преподавателите от основно училище „Св.св.Кирил и методий“ където учи Селин я обучават индивидуално. Те я насочват към национални и международни изяви, виждайки заложбите й. Тя започна да чете и пише на три и половина годинки. Сега и е лесно в училище, споделя майката.
Селин Ахмед бе наградена с грамота от кметът на Кърджали Хасан Азис. Тя й бе присъдена за издигане на престижа на общината. Грамотата бе връчена по време на сесия на местния парламент от зам.-кмета Юсеин Ахмед.
Председателят на Общинският съвет Раиф Мустафа отбеляза, че това е изключително постижение. За първи път на олимпиада по български език, дете, чийто език не е майчин печели първото място.
Селин Ахмед благодари на директорката на ОУ“Св.Св.Кирил и Метойдий“ Лиляна Янкова и на преподавалките си по български за това, че са и дали качествено образование на европейско ниво. Тя сподели,че от малка е закърмена с обич към родния български език. Всяка вечер майка й четяла български народни приказки.
Какво щеше да бъде България без светите братя Кирил и Методий, запита реторично Селин и подчерта , че благодарение на тях народът ни се е извисил духовно чрез писаното слово. Тя обеща пред общинските съветници и своите преподаватели, че и занапред ще полага много усилия в учението.
Селин споделя,че я притеснява вниманието на медиите.По телемост в предаването „Часът на Милен Цветков“ тя разказва за влечението си към българския. Предстои предаване по бТВ.Очакват я и още награди. На 24 май се очаква да бъде наградена пред целия Кърджали на общоградското тържество.
Всички предричат бляскаво бъдеще на кърджалийката. Тя има възможност в осми клас да продължи, в което училище си пожелае в страната. За сега се е спряла на Езиковата гимназия в Кърджали. В по-далечна перспектива се кани да следва право.
Георги Кулов

Грамота от кмета
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини