От х:

Днес в x:

Бъдеща журналистка: Езикът в медиите изпростява

Дани Стоянова възнамерява да стане телевизионен журналист

„Езикът в съвременните медии все повече изпростява. Няма и достатъчно културни предавания“. Това заяви бъдещата журналистка Дани Стоянова от клуб „Репортер“ към „Младежки център“ в Хасково в Деня на радиото и телевизията. 12-класничката дори е кандидатствала журналистика в Софийския университет. Изкарала е висока оценка и се надява да я приемат. Тя сподели още, че на кандидат-студентския изпит й се паднало да пише по темата „Отнесени от прехода“. Зрелостничката е разработила темата във вид на фейлетон.

Освен това Дани смята, че в медиите се срещат немалко правописни и лексикални грешки. Според нея понякога журналистите са прекалено агресивни. Смята, че дори посланието в предизборната кампания е сгрешено. Вместо „Купуването и продаването на гласове е престъпление“ смята, че правилният израз е „Купуването и продаването на гласове са престъпления“.

В клуб „Репортер“ е от 6 г. Сама признава, че за професията я запалила майка й Даниела Стоянова, която е ръководител в школата и по образование е журналист. Преди години е работила за БНТ и вестник „Пари“. Нейната дъщеря Дани е привлечена от факта, че покрай професията се научават много нови неща. Тя желае да стане телевизионен репортер.

7-класничката Божидара Ангелова също е от активните репортерки в клуба. За съществуването му научила от майка си и се записала. Освен това посещава и друг подобен клуб в училището си ОУ „Любен Каравелов“, но под името „Училищни медии“. Възнамерява да учи журналистика или медицина. В журналистиката й харесва това, че се правят интервюта с интересни и известни хора, от които се научават нови неща. 12-годишната Божидара е правила интервюта с актьора Христо Гърбов и с певците Вензи и Михаела Филева. Материалите се публикуват в сайта на клуба, а понякога и в местни медии, което е стимул за тях. Божидара сподели, че желанието й е да работи във вестник, тъй като се притеснява от камерите и не харесва да я дават по телевизията. Въпреки това тя направи стендъп за хасковската телевизия eTV: “Честит празник на всички колеги! За еTV репортер беше Божидара Ангелова“, каза в заключение тя.

Клуб „Репортер“ съществува от 2005 г. Първоначално е бил към Центъра за работа с доброволци. От 2009 до 2011 г. е издаван и „Младежки вестник“. Ако намерим финансиране, ще продължи да излиза, каза ръководителката Даниела Стоянова. Тя допълни, че вече са кандидатствали по програма „Младежта в действие“. „С диктофон и фотоапарат нещата се получават“, допълва тя. Факт е, че немалко техни възпитаници вече учат журналистика, а някои от тях дори в Германия. В клуба се обучават по 3 модула: обща теория на журналистиката и елементарни умения за писане; специфика на вестник, радио и телевизия; поведение пред камера и работа с микрофон. Освен това им се предоставя и възможност за стаж в местна медия.

 

Анета Кутелова

Божидара Ангелова вече има няколко интервюта с известни хора
Ръководителят на клуба Даниела Стоянова
Страница от "Младежки вестник"
Някои от младите репортери
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини