От х:

Днес в x:

Военен парад в Деня на храбростта

С военен парад на площад "Княз Александър Първи" в София беше отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия. Той обаче мина без военна техника.Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев прие строя на представителните части и поздрави военните с празника.20 артилерийски салюта прозвучаха при изпълнението на националния химн, предаде БТА.В парада участваха над 700 военнослужещи от Въоръжените сили - знаменен взвод от Националната гвардейска част със знамената - светини, Гвардейският представителен духов оркестър, представителни блокове от Военната академия "Георги С. Раковски", Националната гвардейска част, Сухопътните войски, участници в операции по поддържане на мира, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на силите, както и на "Военна полиция", която за първи път се включва в парада.

Командващ парада бе контраадмирал Георги Мотев, заместник-командващ на Съвместното командване на силите.

Разочарование предизвика липсата на предварително обявената военна техника, която не прелетя над столицата заради лошото време и ниската облачност.

Парадът бе открит с вертолет Ми-17 с националния флаг, но не прелетяха вертолети Бел -206 и Кугър, както и изтребители МиГ 29 и МиГ 21, щурмови самолет Су-25, учебно бойните Л-39 и самолети Пилатус, както бяха обявени предварително, по време на тренировките над столицата.

По-късно пред журналисти началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов обясни, че решението на днешния военен парад да прелети само вертолетът Ми-17 е било от съображения за безопасност предвид метеорологичните условия.

В отговор на въпрос Симеонов посочи, че въздушният разузнавач, който премина преди парада, за да провери условията, при полета си е бил плътно в облаци.

"Вие знаете, че в облаци не се пилотира в група и, с цел мерки за безопасност, по решение на командването на ВВС, мина само хеликоптерът", каза началникът на отбраната.

Непосредствено след парада на площад "Княз Александър Първи" се състоя церемонията-спектакъл "Искри", изпълнена от военнослужещи от Националната гвардейска част.

В 12 часа, пред сградата на президентската институция бе извършена тържествена смяна на караула.

По-рано по повод 6 май беше отслужен традиционният водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия пред Паметника на Незнайния воин.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини