От х:

Днес в x:

Икономист: Валутният борд е спирачка, трябва да въведем еврото до 3-4 години

България задължително трябва да вземе някакви заеми и да вкара някакви пари в икономиката, целенасочено, с оглед растеж. Това каза проф. Чавдар Николов, икономист, преподавател в Югозападния университет в Благоевград, в интервю за Агенция „Фокус”.
По думите му тази задлъжнялост в никакъв случай няма да доведе до това да задлъжнеем с поколения напред, както коментира експремиерът Бойко Борисов.
"Това беше една голяма стратегическа грешка от 2008 г. насам, че ние не взехме и не качихме задлъжнялостта ни. Да речем, както в момента е 18,9% да отиде някъде на 40%. Това не е грях, ако по този начин спасиш икономиката, включително - и с Международния валутен фонд трябваше да сключим някакво споразумение, и да вкараме няколко милиарда от там. Това вече би довело икономиката и доходите ни до друго равнище", коментира проф. Николов.
"На два пъти писах доста интензивно срещу авантюрата - евро през 2010 г. или евро през 2013 г. (това бяха сроковете за въвеждане на еврото). Лошото е, че ние сега, в момента изпускаме сроковете, валутният борд се оказва спирачка за нашето развитие, което усещаме при кризата”, каза проф. Николов.
„Липсата на рефинансиране на банките, е част от системата на валутния борд, в която ние продължаваме да живеем, и от която ние трябва да продължаваме да излизаме. Да излизаме в посока въвеждане на еврото. Нямаме друг изход и друг разумен сценарий. Отмяната на валутния борд е въвеждане на еврото. Оттук, до 3-4 години, трябва да въведем еврото. Дори вече закъсняваме, защото системата на валутния борд е някаква спирачка, вече изчерпа своя потенциал и в това отношение сме в един лош свят. В близките години ние трябва да въведем еврото и полека лека правителството, парламентът трябва да предприемат необходимите мерки, а не - приказки в тази насока”, обясни проф. Николов.
„Трябва да влезем в чакалнята на еврото, трябва да убедим европейците, че трябва да приемем еврото, трябва да изградим една структура на контрол, да не допуснем някаква ударна инфлация, при въвеждането на еврото. Това ще вкара и пари в икономиката, ще вкара и друга обзоримост и предвидимост. По този начин отиваме в друга система - евросистемата, от която българинът е наплашен, че ще доведе до ударна инфлация. Няма риск от особено голяма инфлация, ако все пак въвеждането на еврото бъде изконтролирано. Това е задача, която да се решава през близките години, а не да продължим да висим някъде в неизвестността, какъвто е валутният борд”, допълни проф. Чавдар Николов.

Източник: http://www.standartnews.com/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини