От х:

Днес в x:

Янукович: Директорът на ЦРУ е посещавал Украйна (видео)

Избягалият от Украйна бивш президент Виктор Янукович обвини в специално изявление САЩ, че ръководят властите в Киев, както и че директорът на ЦРУ Джон Бренън е посетил тайно Киев.

Вашингтон е причастен към събитията в Украйна и "носи своята част от отговорността за раздухването на гражданска война", добави той.

Специално трябва да се отбележи, че за пръв път с Янукович на пресконференция излизат бившият Главен прокурор Виктор Пшонка и бившият вътрешен министър Виталий Захарченко. И тримата са обявени от Киев за международно издирване и арест.

"По мои данни от спецорганите на Украйна, както и от други органи на властта, в Киев е бил директорът на ЦРУ Бренън. Той се е срещнал с незаконно назначените ръководители на силовите ведомства, включително (вътрешния министър Арсен) Аваков и (ръководителя на Съвета по национална сигурност Валентин) Наливайченко и т.нар. изпълняващ дейността президент (Александър) Турчинов. Именно след тези срещи е било взето решението за силова операция в Източна Украйна. Господин Бренън практически санкционира употребата на оръжие и провокира кръвопролитие", каза Янукович.

Фактически, той огласява онова, което по руските държавни медии се върти от няколко дни. Те отправиха и официално питане към Белия дом и ЦРУ дали директорът му е е посещавал Украйна, но засега не получават отговор.

Отличително за пресконференцията на тримата бивши от ръководството на Украйна е, че числеността на журналистите се е стопила в пъти спрямо първата поява на Янукович. В неделната вечер в Ростов на Дон се бяха бяха явили не повече от 20 журналисти и телевизионни оператори, предимно от руски държавни медии.

Захарченко нарече властите в Украйна "самозванци" и говори за подготвяни провокации по границата от украинска страна, целящи да дискредитират руската армия. Той се определи като действителният вътрешен министър на Украйна и призова полицията в страната да не изпълнява нарежданията на Киев под заплаха от наказателна отговорност.

Източник: Дневник онлайн

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини