От х:

Днес в x:

Ванчев: Няма да ида в Пловдив, удължавам си отпуска

 

Окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев няма да започне работа като редови прокурор в Пловдив идния понеделник, въпреки че отпускът му изтича днес. „Удължавам си отпуска, който ми се полага по закон от миналата година“, каза за Haskovo.net Иван Ванчев. Той допълни, че има право на още 20 дни, но не е решил точно докога ще бъде в отпуска.

Всеки магистрат имат право на 30 работни дни платен годишен отпуск плюс още 2 дни за всяка прослужена година. Така на Ванчев му се събират 42 допълнителни почивни дни.

Главният прокурор Сотир Цацаров издаде заповед за командироване на Ванчев като редови прокурор в Окръжна прокуратура в Пловдив. Нареждането за това дойде само ден след като той бе възстановен в длъжност като окръжен прокурор на Хасково с решение на Върховния административен съд /ВАС/. Мотивите на Цацаров обаче така и не станаха ясни. Именно по негово предложение хасковският магистрат бе отстранен от ВСС и от шефския пост, и като редови прокурор през лятото на миналата година.

Според хасковски магистрати командировката му не е случайна и е прецедент ръководител на окръжна прокуратура се командирова в друг съдебен район, при това като редови обвинител. Имало такива случаи, но само за конкретни дела. Самият Ванчев очевидно не иска да изпълни заповедта за командироването и е я обжалвал пред ВАС. Той не се нае да коментира дали това обжалване спира изпълнението й. „Трябва от ВАС да отговорят“, каза лаконично той.

Вторият мандат на Иван Ванчев като административен ръководител изтича на 22 юни т. г., което е след малко повече от 2 месеца. По закон той няма право на трети, а конкурс за длъжността трябва да бъде обявен не по-рано от два месеца преди тази дата и не по-късно от един.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини