От х:

Днес в x:

Славейковци се състезаваха за Световния ден на водата

Отборите трябваше да направят макет на атома на водата

Състезание, посветено на Световния ден на водата - 22 март се проведе днес във физкултурен салон на ОУ”Пенчо Славейков”.То бе заключителният етап от проекта „ Да играем или да не играем с водата” по програма „Димитровград на младите”.

Първи кръг на състезанието бе за моделиране. Задачата на всеки отбор бе в рамките на 5 минути да конструира молекулата на водата.

След това капитаните представиха своя модел на журито.По време на втория кръг състезателите трябваше да нарисуват Дървото на проблема. Всеки отбор първо дискутира в своята група основния проблем по отношение на водата- нейният недостиг.

След това в ствола на дървото учениците записват проблема - недостиг, в корените- неговите причини, а в клоните - начините за преодоляването на този проблем. Времето за работа бе 10 мин и след изтичането му всеки капитан представи разсъжденията на своя отбор.

Докато състезателите работеха, присъстващите изгледаха презентацията на победителката в организирания конкурс в рамките на проекта „Да играем или да не играем с водата” Виктория Караджова от 7в клас, която описа проблемите с водата и начините за пречистването и в Община Димитровград.

Последният трети кръг на отборите бяха зададени по 4 въпроса, като за всеки верен отговор получаваха по 1 точка.

Класиране:

1-во място - Никола Балев,Атанас Димитров,Михаил Господинов ;

2–ро място – Камелия Бинева,Виктория Дечева,Габриела Василева;

3–то място –Дебора Пенева,Габриела Стефанова,Никол Петкова.

Интересни факти за това, че има места по Земята, където водата е по- скъпа и от злато и хората са принудени да изминават километри, за да си набавят този ценен и скъп природен ресурс изнесоха организаторите.

Проявата уважиха Антоанета Шаркова- началник дирекция Хуманитарни дейности, международно сътрудничество и програми, Венета Нойкова- главен експерт Хуманитарни дейности, международно сътрудничество и програми и  Мариана Чомпалова, която отговаря за връзките с медиите на Районна инспекция околна среда и води- Хасково. Те връчиха и наградите на победителите. За доброто настроение на гости и публика се погрижиха с музикални изпълнения таланти от ОУ"П.Славейков".

Журито, което оценяваше състезателите бе съставено от пом.директорът в училището Димитър Илиев и преподавателите по георгафия и биология и химия Теодора Господинова и Татяна Лисник
Талантите на училището се погрижиха за музикалната програма

Мулекулата на водата, която изработиха състезателите в първи кръг

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини