От х:

Днес в x:

ДПС обяви тримата си кандидати за ЦИК

ДПС е първата парламентарно представена партия, която обяви своите номинации за членове на Централната изборна комисия (ЦИК).Кандидат-членовете са Севинч Солакова, която бе секретар на ЦИК през 2011 г., депутатът Метин Сюлейманов, както и Ерхан Чаушев, който и преди е бил член на ЦИК.
Мустафа Карадайъ оповести имената, като определи и тримата за опитни хора, правили всички видове избори.Като минат изслушванията в правната комисия от ДПС ще вземат своето решение кого да предложи за ръководството на ЦИК, разясни Карадайъ.Той обяви, че не е смятал на коя партия по колко членове се падат.
„Ясно е как сме влезли в НС, като разделим 240 на 13 се получава числото, на което се делят депутатите от съответната парламентарна група и се дава мандат. Ако не са покрити всички 13 места, се почва по низходящ ред с остатъците - най-големия цял остатък получава мандат и така докато станат 13", разясни депутатът.Щом остатъците не са равни, значи единият е по-голям от другия, това са правилата, заяви той по случай казуса с бройката на членовете, които се полагат на ГЕРБ.Карадайъ не отговори категорично дали ДПС биха подкрепили председателя на ЦИК да е гербер. „Зависи кого предложат, ние не знам още", отвърна уклончиво той.За нас е важно да има работеща ЦИК и тези неща, които гледахме на изборите през 2011 г. и 2013 г. никога повече да не се случват, обяви той.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини