От х:

Днес в x:

От петък КАТ ще глобява по нови правила

Решението на Върховния административен съд, с което се спира работата на над 130 мобилни камери на КАТ, няма да толерира пътните хулигани, а ще пази съвестните.

Това обясни пред bTV съдия Лозан Панов от ВАС в обяснение на тълкувателното решение, което влиза в сила от петък. Той подчерта, че правата на изрядните водачи често са нарушавани.

По думите му се търсят ясно установени правила, които да се знаят от всички и да се спазват от всички – и служители на реда, и шофьори.

Панов даде като пример за неправомерност водач да бъде сниман в зона от пътя, за която все още не важи ограничителен знак.

Друг проблем били необозначените автомобили на Пътна полиция и липсата на видимост към тях. 

Това се отнася и за полицаите, които се крият в храстите. Когато няма ясни норми, стават злоупотреби. От друга страна възражения от типа – не ви видях, друг автомобил ме изпреварваше, нямаше знак, ще бъдат неоснователни. Идеята е нарушителят да получи наказание, но в правни норми”, коментира Панов.

Той уточни, че след влизането в сила на новите правила актове ще се издават само въз основа на стационарните, предварително позиционирани и обозначени камери. Ако водач бъде спрян след показания на мобилна камера, той ще има правото на възражение, каквото липсваше при електронните фишове, въведени през 2011 г.

Само за миналата година броят на фишовете е около 350 000 хиляди, но няма уточнение колко са от мобилни и колко от стационарни камери. 

Различното тълкуване е мотивирало министъра на правосъдието да направи питането към ВАС. В някои региони административният орган посочва къде са точно знакът и автомобилът, в други камерите са под техническите параметри на автомобила”, добави съдията. 

Той посочи и други проблеми - когато се управлява МПС на фирма с трима управители, не е ясно от кого трябва да се търси отговорност, имало и случаи, в които се оказва, че хора на 85 години управляват мощни автомобили и те са глобявани.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини