От х:

Днес в x:

Багдасаров: Училищата могат да вземат решение за изучаване на майчин език

Не са необходими текстове, които да разделят обществото", категоричен е соцдепутатьт Милко Багдасаров. Според него няма нужда от закон - и сега училищата можели да вземат решение за изучаването му. ДПС иска в новия закон за училищното образование да се запише, че изучаването на майчин език е задължително за децата от съответните малцинства. Това казва за „Преса" зам.-шефът на Народното събрание Алиосман Имамов. Правителственият проект на закон още не е внесен в парламента, но хората на Местан държат да има подобен текст в него. Според „Преса", те ще го предложат между първо и второ четене, защото в момента това не е предвидено от образователното министерство. „Възможно е едно такова предложение да предизвика напрежение в отношенията ни с БСП", признава Имамов. Затова ДПС щели да предложат консултации на социалистите, в които да търсят компромисен вариант.

„Не е необходимо да вкарваме текстове, които да разделят обществото", категоричен беше соцдепутатът Милко Багдасаров, който е избран от Кърджали. Според него и в момента имало възможност в закона изучаването на майчин език да стане задължително за децата от малцинствени групи. Това обаче не е записано като общо задължение, а е дадено право на училището да вземе такова решение. Обикновено това става, когато в паралелка има деца само от един етнос и те желаят да изучават съответния език. „Съветът по образование към БСП обсъди проекта на нов образователен закон и сме категорични, че не се налага вкарването на такива текстове", обяснява Багдасаров. Преди да стане депутат, той бе директор на най-голямото училище в Кърджали „Г. С. Раковски".
„През 1991 г. имах 25 групи с 5-има учители, които преподаваха турски като свободно избираема подготовка. От 10 години няма никакъв интерес в училището за изучаване на турски език. Децата предпочитат да учат английски, да спортуват", дава пример Багдасаров.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини