От х:

Днес в x:

Детска градина в църковния двор

Детски смях оглася всеки ден двора на столичния храм “Успение на Пресвета Богородица

Бихте ли записали детето си в православна детска градина, място където то ще се запознае с християнската религия и ще се докосне до различна атмосфера на обучение?
Ако мислите, че това е прекалено за едно малко дете и сте против такъв начин на обучение, прочетете този текст и може да си промените мнението.

Вече повече от две години първата православна детска градина в храма "Успение на Пресвета Богородица" в столичния кв. "Малашевци", продължава възпитателната дейност на деца от двегодишна до предучилищна възраст. Инициатор за създаването е енорийският свещеник на храма отец Йоан Куков.
Там децата се запознават с православната култура като част от световното културно наследство. Възпитателите са убедени, че малчуганите трябва

да се обучават
с любов

защото са създадени от нея. За тях не е важно учениците да следват стереотипа "да бъдат като другите", важното е да обичат своите родители и да показват любовта си чрез постъпките си. Да не забравяме, че православната духовност и култура са възпитали и отгледали най-крупните личности в българската история. Като започнем с царете Борис Първи, Симеон Велики, Калоян и стигнем до Васил Левски, Иван Вазов, Йордан Йовков...

Сградата, в която се помещава детската градина е светла, просторна и уютна. Дворът е обширен и старателно поддържан с цветя и дървета. Тази обстановка помага на децата да добиват от малки чувство към природата, да развиват екологична култура. Те сами засаждат растенията и се грижат за тях. В момента дворът е в ремонт заради деца от ромски произход, които опропастяват съоръженията, след като работния ден приключи.
Работното време на детското заведение е от 8 до 18 ч всеки делничен ден. А през юли и август се организира лятна група.

Работи се по утвърдената от МОНМ учебна програма. Времето на децата е ангажирано така, че максимално да се развиват техните интелектуални, емоционални и творчески възможности.

Възпитателите създават у децата отношение към ценностите: учат ги да бъдат добри един към друг, показват им че трябва да слушат родителите си. Но не защото, ако не гоправят ще търпят наказания, а защото ги обичат и не искат да ги виждат тъжни. Различният подход, с който се възпитават децата спомага за изграждането на едни положителни личности.

Важно в програмата е православното вероучение като: култура на поведение в църква, познаване на християнските символи, уважение и съобразяване с достъпните за детското съзнание аспекти на християнската ценностна система, която се припокрива с общочовешките ценности. От децата се очаква да възприемат ведрата, оптимистична, сияйна форма на християнското мислене, като вяра в силата на доброто, съпричастие към красивото и възвишеното в човешкия живот и човешките постъпки.(Децата изучават допълнително и английски език.)

В плановете са заложени и посещения на музеи, художествени галерии, театрални, оперетни и оперни постановки. За целта градината разполага със собствен микробус.
Служителят в храма, който се намира в двора на детската градина, ни обясни подробно начина, по който децата се обучават. Той сладкодумно изобрази

погрешното
схващане

на хората за религията: "Когато някой влезе в храм, запали свещ и не се помоли от сърце, това е все едно човек да отиде в банята, да си закачи кърпата и да каже: Изкъпах се."
По този начин те показват на децата, че това, което правят повечето хора, когато стъпят в храм, е грешно, защото когато искаш някой да те чуе, дори Бог, трябва думите да излизат от сърцето ти.

Таксата за един месец е 350 лева. В нея са включени храната, обучението и отглеждането в рамките на обявеното работното време. Оставане на детето при необходимост извън работното време се заплаща допълнително.
За някои родители таксата се равнява на една заплата и е непосилна, за други е напълно достъпна. Подобно на други частни детски заведения, където цената е в пъти по-висока, в детската градина "Успение на Пресвета Богородица" възпитателите също полагат индивидуални грижи за всеки малък възпитаник.
Родителите са много доволни от отношението към децата им.
Разбира се по форумите се срещат всякакви мнения. Има и такива, смятат, че религията не е обвързана с ценностнотото възпитание... Но децата, които се обучават в тази специализирана детска градина са живото

опровержение
на скептиците

Те споделят, че се чувстват чудесно, че им интересно и идват там с радост.
А родители, които са заинтересувани от темата, могат да научат повече от сайта на детската градина.

Източник: http://www.trud.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини