От х:

Днес в x:

Земята обгърната в човешки боклук. Пролетно почистване на близкия Космос

Tази илюстрация, създаденa от Electro Optic Systems Австралия (EOS) показва космическия боклук, който се носи в близкия Космос по вина на човека.

Авиокосмическата компания е изобразила на графиката рояците космически отломки, за които се знае, че се носят около планетата по вина на човешката дейност. Това са около  половин милион или повече парчета, с размер над един сантиметър - в ниска околоземна орбита (LEO).

Австралийската компания разработи лазерна система за проследяване, която да спира парчета космически отломки, за да не се сблъскат с действащи космически кораби и сателити на орбита около Земята. Лазерите ще локализират и проследят дори отломки с размер десет см.

На графиката изглежда, че космическият боклук е от източната страна на Земята. Всъщност е и от другата страна, поради сянката не се вижда с просто око.

Звучи като идея от Sci-Fi филм - плаваща магнитна мрежа, която улавя блуждаещите в пространството боклуци и разчиства орбитата. Точно това обаче ще направят учени от Япония.

В петък бе изведен в орбита спътник, оборудван с експериментална електродинамична мрежа. Започва пролетно почистване на близкия Космос. Системата се казва Stars-2 (Space Tethered Autonomous Robotic Satellite-2). Тя ще бъде включена в съвместния проект на САЩ и Япония за наблюдение на валежите в световен мащаб и прогнозиране на екстремни метеорологични условия.

Оборудването отива в орбита на борда на японската ракета H -2A. Японската космическа агенция и учените от Университета в Канагава са разработили космическия ловец на боклуци с помощта на японска фирма за рибарски мрежи. Той е от ултра тънки проводници от неръждаема стомана и алуминий. Според изследователите, лентата с дъжина 300 м, когато  е напълно разгъната, ще генерира електричество по цялата си дължина, тъй като преминава през магнитното поле на Земята, докато е в орбита. Това ще намали скоростта на парчета от боклуци, блуждаещи в пространството и ще ги привлече по-близо до Земята. Космическото почистване приключва, когато парчотиите изгорят безобидно при влизането в земната атмосфера.

Експериментът, който се подготвя от 5 години, не би могъл да разчисти всички отломки, но ако всичко върви по план при бъдещите тестове може да има практически ефект. Това е планирано за 2019 година. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини