От х:

Днес в x:

Бадемите цъфнаха, гответе уискито

Разцъфнали бадеми във вилна зона в Хасково

Заклетите любители на уискито вече може да се готвят за консумацията му с пресни бадеми, които вече разцъфнаха в Хасково. Причина за ранния цъфтеж са високите температури. По принцип това става в началото на пролетта, но обикновено към средата, края на март. Ранното разцъфтяване на дръвчетата е рисковано, защото ако настъпят студове, цветовете може да изпадат и плодът ще бъде оскъден или нулев. Ако обаче оцелеят, се предполага, че реколтата ще бъде добра, макар и преждевременна. Нормално бадемите пускат плод в края на август или в началото на септември, в зависимост от сортовете.

Бадемът е едно от най-ранно цъфтящите култури у нас, изпреварват го дряна и люляка. Хасковлии дори споделиха, че вече имало и разцъфнали череши, тепърва предстои да пукнат и сливите.

Освен че са подходящи за консумация с алкохол, бадемите са богати на витамин Е. Той играе важна роля за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и рак, както и за забавяне на процеса на стареене. Високите стойности на фосфор и магнезий в бадемите спомагат за заздравяване на костите. Освен това те са богати на ненаситени мазнини.Бадемъте наричан още „Кралицата на семейство Розови”.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини