От х:

Днес в x:

Легендарният Лари Кинг: Аз съм евреин. Аз съм суперевреин!

Авторитетният американски телевизионен и радио водещ Лари Кинг нарича себе си „суперевреин“. Той даде интервю за първия международен еврейски телевизионен канал Jewish News One (JN1), в което разказва за живота си, споделя мисли за евреите в Америка и проблемите пред Израел, съобщи Mignews.com.

Лари Кинг, чието рождено име е Лорънс Зайгър, е роден в Бруклин в семейството на ортодоксални евреи, имигрирали от Европа. Затова той е израснал с еврейските ценности.

„Ако говорим за влиянието на еврейската култура върху мен, аз съм празнувал Бар Мицва. Не мога да кажа, че това беше нещо грандиозно, но обредът се проведе в синагогата, спомня си водещият. - Макар че сега не бих нарекъл себе си особено религиозен човек. При това аз съм най-истински евреин: обичам еврейската кухня, еврейската култура, еврейския хумор. Харесва ми да бъда евреин. Импонира ми, че евреите придават огромно значение на образованието и семейството. Споделям тези ценности. Те са неотменна част от моята личност. Затова може да се каже, че аз съм суперевреин“.

Лари Кинг споделя, че не е бил много ученолюбив в колежа, но това не му е попречило да постигне успех. Според него в медийния бизнес му е помогнало неговото еврейско наследство.

„Мисля, че това, че съм евреин, се е отразило на моите навици в комуникацията. Евреите умеят много добре да говорят. Те също така великолепно се шегуват, отбеляза  прочутият водещ. - Струва ми се, че това е заложено в ДНК на всеки евреин – да си експресивен и да говориш много. Рядко ще срещнеш срамежлив евреин. Аз не познавам нито един скромен евреин“.

Както е известно, мнозина са евреите, дали началото на киноиндустрията в Лос Анджелис – това, което днес се нарича Холивуд. Лари Кинг обяснява това с факта, че в началото на 20 век за евреите е било трудно да се реализират в други отрасли.

„След пристигането си в САЩ евреите са се заселвали предимно в Ню Йорк. Те обаче не можели да учат за юристи или да започнат работа в банка или петролна компания. Затова е трябвало да се реализират в друга сфера. Точно евреи от Ню Йорк са изобретили системата Vitaphone, с която се синхронизират кадрите с музикалния съпровод. Киното се е появило благодарение на изобретенията на евреи. А Холивуд, може да се каже, е изобретен от Самюъл Голдуин и Луис Майер“, цитира исторически факти Лари Кинг.

Той е убеден, че в днешни дни в банковата сфера и може би в петролния бизнес работят много евреи. „Но в онези години евреите са спомогнали за разцвета на американското кино – това, което днес наричаме Холивуд. Днес там се снима различно кино, но еврейската култура продължава да е много важна“, каза водещият.

Говорейки за бъдещето на евреите в Америка, Кинг отбеляза, че проблеми има, но те са решими. „Най-големият страх на съвременните ортодоксални евреи в САЩ е асимилацията, особено когато става дума за т.нар. смесени бракове. Те се боят, че няма да успеят да съхранят еврейското си самосъзнание“, смята той.

Лари Кинг се жени за мормонка. „Тъй като аз нямам никакви религиозни убеждения, съпругата ми настоя да възпитаваме двамата ни синове в духа на мормонството и мормонските ценности“. Според него „между евреите и мормоните има много общи неща. Главното, което ги обединява, е огромното значение, което придават на семейните ценности, макар че имат различни религиозни ритуали. Синовете ми например ходят на училище и църква за мормони, но си остават евреи: те обичат еврейската кухня и почитат еврейската култура. Затова ние никъде не изчезваме“, сподели още той.

Лари Кинг много обича Обетованата земя. Близкоизточният конфликт го вълнува. Това, което Кинг знае със сигурност, е, че няма да приеме насилието в каквото и да е форма.

„Стигнал съм до извода, че между евреите и палестинците има много връзки. Аз съм против борбата и насилието. За мен е непоносима мисълта, че те постоянно враждуват помежду си. Имам много топло отношение към Израел, но по никакъв начин не подкрепям военните действия. Мразя, когато едни хора убиват други хора. Струва ми се, че това е най-нелепият начин за разрешаване на конфликти. Няма никакъв смисъл във войните. Едни хора убиват други хора, всички тези терористи камикадзета или хора, възпитани да мразят – не мога да приема това. Веднъж Бил Клинтън ми каза, че ситуацията в Близкия изток е практически неразрешима, та тук е замесен религиозният фактор, при това става дума за земя. Борбата се води за територии. Всичко това е потискащо“, признава Лари Кинг.

През цялата си дълга и успешна кариера Лари Кинг нито веднъж не е бил жертва на антисемитизма. И е благодарен за това на съдбата.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини