От х:

Днес в x:

Местата, на които сте на ръба на света

Преди векове хората са вярвали, че Земята е плоска и едва ли не могат да паднат от нея, ако достигнат някоя от крайните ѝ точки. Днес обаче всичко стои по различен начин.

Всички знаят, че Земята е кръгла и умишлено търсят интересни места, на които да се почувстват, сякаш стъпили на ръба между земята и пропастта.

За щастие на авантюристите, съществуват места, на които всеки човек може да се почувства като Марко Поло или Христофор Колумб. Ако и вие сте ентусиасти и търсите силна тръпка и неописуемо преживяване, със сигурност трябва да се спрете поне на една от дестинациите, където може да застанете на ръба на света.

Повечето такива места се намират на хиляди километри от България. Най-близкото е едно невероятно кътче в Норвегия, наречено Нордкап. Дестинацията действа като притегателна сила за много туристи. Кой би устоял на това да стои над повече от 300 метра над океана, възхищавайки се на безкрайното небе и известните северни светлини?

1. Антарктида. Малко хора биха се осмелили да отидат на това място. Антарктида все още няма постоянни жители, никакви пътища или сгради (с изключение на няколко научни станции). Замразеният снежен пейзаж наред с богатата дива природа обаче са магнит за някои смели ентусиасти.

2. Планината Кайлаш в Хималаите. Това може да не е най-високата планина на Земята, но според много религии това е мястото, където небето и земята се срещат. Всяка година хиляди поклонници посещават тази отдалечена дестинация, вярвайки, че това ще им донесе късмет. Дори и за нерелигиозните хора това е преживяване, което със сигурност ще остане за цял живот.

3. Национален парк Маунт Ейспринг в Нова Зеландия. Това страхотно място съдържа много красота и магия, така че за никого не трябва да бъде изненада, ако някой елф или хобит се появи от нищото! Древни ледници „охраняват” величествените планини и зелен мъх покрива гъстите гори. Маунт Ейспринг е от местата, които трябва да се проучват дълго, за да се опознаят. За по-приключенско настроените туристи има възможност за катерене на лед, както и обикновено скално катерене.

4. Камчатка в Сибир. Камчатка е от онези далечни дестинации, където може да се почувствате като по средата на нищото или като последните оцелели след апокалипсис. Камчатка има невероятен чар – пушещи вулкани, малки градчета и изоставени съветски бази. Място, което е сякаш на края на света, където времето е напълно спряло.

5. Равнината Нуларбор в Австралия. Това е най-голямото парче варовик в света с обща площ от 270 000 квадратни метра и разстояние от около 1000 километра от своята най-западна до най-източна точка. Казано с други думи сухата и безлесна равнина е почти с размерите на Великобритания, но пък достигането до нейната крайна точка наистина си заслужава.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини