От х:

Днес в x:

Забрана за алкохол затвори кервансарай на 400 години

Налаганият от Реджеп Ердоган сух режим в Турция пропъди звездните гости от “Йокюз Мехмет паша кервансарай” в Кушадасъ.

Въведената миналия май от проислямисткото правителство на Реджеп Ердоган забрана за употреба на алкохол на публични места доведе до затварянето на 400-годишен хотел емблема на курорта Кушадасъ, предаде АФП.

"Йокюз Мехмет паша кервансарай" е построен през 1619 г. от великия везир Мехмет паша, по прякор Вола. Сградата, която е била и твърдина през вековете, е реновирана в средата на ХХ век и служи като хотел от 1966 г. Старият кервансарай бе свръхпопулярен сред множество световни знаменитости, като там е отсядал дори бившият президент (1977-1981) на САЩ Джими Картър.

"Претърпяхме огромни загуби заради световната финансова криза, но забраната на алкохола беше фаталният удар, не можем да си позволим вече да съществуваме", оплака се мениджърът на доскорошния хотел Али Ачундаш. Той дори не можел да кандидатства за скъп лиценз за продажба на алкохол, защото 4-вековната каменна сграда е културен паметник и няма право.

Междувременно в четвъртък Ердоган продължи с чистката в полицията след разследването за мегакорупция на правителството. След масовите уволнения в Истанбул, Анкара и Измир от длъжност в Бурса бяха отстранени 160 полицаи.

По сметки на турските медии общо наказаните блюстители на реда вече са над 2500.

Източник: http://www.trud.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини