От х:

Днес в x:

Чудото в Лопушанския манастир вдъхна вяра на Северозапада

Иконата на Божията майка с младенеца, открита зазидана в Лопушанския манастир

Знамение, чудо, откровение. Тези думи често присъстват в разговорите на хората в иначе обезверения Северозападен район пред последните дни. Поводът е наистина документирано според църковните правила чудо - намирането на зазиданата в стените на Лопушанския манастир икона на Св. Богородица с младенеца след сън на жена от София.

Вестта за ценната икона привлече мнозина от всички краища на България да й се поклонят и като че ли вдъхна вяра на хората в най-бедната част на България, че новата година ще бъде по-светла.

Макар засега да няма свидетелства на миряни, че иконата е чудотворна, самото й намиране е чудо, споделя Величкият епископ и игумен на Лопушанския манастир Сионий.

В края на миналата година именно на него се обажда Мария. Представя му се за "обикновена християнка" от София и споделя, че е имала Божие откровение. В стените на храма има зазидано богатство, за което никой не подозира, съобщава мирянката и умолява то да бъде разкрито.

"Каза ми: "Аз не съм екстрасенс. Не съм някоя гадателка или баятелка. Не съм човек, който иска да спекулира, а обикновена християнка. И много хубаво каза: "Аз редовно се причестявам с тялото и кръвта Христови, редовно участвам в светото причастие. И може ни точно това създаде у мен доверието. Защото човек, който пристъпва към чашата на спасението, към светото причастие, той е едно с Господа и едно с Църквата." Taка епископ Сионий отговаря на въпроса ни как е решил да повярва на една непозната жена и да разбият стената на храма. Мария, посочва и точното от местоположение на светинята - казва в коя стена лежи и на колко метра над земята е зазидана. Още първите няколко копки потвърждават думите й. В тайник в стена на централния храм намират образа на Богородица и младенеца със сребърен обков, увити в изгнила ръчно тъкана кърпа.

Лопушанският манастир е построен през Второто българско царство и е бил напълно разрушен по време на турското нашествие. Според предания той е бил опожаряван на няколко пъти. Вграждането на светини в стените е практика, която има за цел да съхрани за поколенията ценности при тези набези.

Според първоначалния анализ иконата е на поне три века и е в много добро състояние. "Храмът на манастира е построен през 1856 г. Тя е вградена при строителството му. Обковите по нея по първоначална оценка са от чипровската златарска школа, която е изчезнала през 1688 г. поради потушаването на Чипровското въстание и изпепеляването и обезлюдяването на Чипровци. Излиза, че по първоначална оценка иконата е на около 350 години", обяснява отец Сионий.

Жената, която сънува иконата, също е посетила тези дни манастира, но предпочита да не се показва публично. "Това е една обикновена българска жена, която има достойно семейство. Тя дойде с двете си деца в манастира. Занимава се от дълги години с търговия, продава в магазин. Посещава редовно службите, но никога досега не е имала подобно явяване на Божията воля", разказва Сионий.

Освен чудото на откровението към Мария, духовникът вижда и второ - на доверието между духовници и миряни. Без него нито Мария щяла да потърси отеца, нито той да повярва в съня й.

"За мен това са най-силните неща - откровението, което тя има от Бога, и това братолюбие и доверие, което се създаде между нас, за да излезе на бял свят този изключително ценен образ и то в едни трудни години за целия ни народ, за Северозападна България особено, за хората, които са останали без надежда и които са загубили нещо много важно - вярата, надеждата и основното - любовта", допълва игуменът.

Той си пожелава явяването на божията майка бъде наистина възвръщане към вярата и обръщане към духовността.

В момента иконата е изложена в храма и всеки може да отиде да я види. Дори ако бъде взето решение за по-нататъшната й реставрация или консервация, имаме уверение, че това ще стане тук, за да е достъпна за миряните, казва игуменът. Иконата ще остане в храма и ще бъде изложена с кеворий (балдахин), където ще бъде поставена с почит, а пред нея ще бъде поставена лампада (светилник).

"Засега не можем да твърдим, че е чудотворна, тъй като няма свидетелства на миряни за това. В Лопушанския манастир ние имаме друга чудотворна икона - на Света Богородица Милостова, за която има десетки записани свидетелства, че е помогнала на родители без деца, за събиране на семейства и др. Освен това от нея два пъти е имало изтичане на миро - първият път преди началото на Септемврийското въстание през 1923 г., а втория - преди Втората световна война. Обковът на новооткритата икона обаче говори именно за това - обикновено такъв обков се поръчва от мирянин, получил изцеление или разрешаване на голям проблем", обясни отец Сионий.

"Това знамение не е случайно. То идва да ни покаже, че Бог е с нас. То е утеха за всички нас и ни учи, че нищо не трябва да ни отделя от тази божествена любов", казва духовникът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини