От х:

Днес в x:

Пшеничените посеви са ”в норма” въпреки топлото време

Толкова топъл януари не се е случвал от години, но новата 2014-а едва ли ще се окаже прецедент, защото пшеничените посеви се развиват добре.

Това обявиха земеделски стопани в Добричкия регион - най-големия производител на хлебно зърно в страната, цитирани от БТА.

Тази година там трябва да се ожънат 1 236 000 декара пшеничени масиви - с около 43 000 декара повече от миналата стопанска година.

Миналата седмица брокери от стоковата борса обявиха, че заради топлата зима очакват по-ниски добиви за пшеницата, което може да доведе до нейното поскъпване, а от там и по-високи цени на хляба.

"В близо двайсетгодишния ми земеделски опит не помня толкова дълго през януари термометърът да се е задържал над нулата", споменава председателят на земеделската кооперация "Черно море" Младен Мартинов, която обработва 35 000 декара чернозем в община Балчик.

По думите му в безснежната зима натрупаната влага в района е 80 литра на квадратен метър и е два пъти по-малко спрямо същия период на миналата година. Пшеничените посеви пък са "посрещнали" зимата на 2011-а със запаси от 303 литра на квадратен метър, сочи статистиката на кооперацията.

Независимо от сравнително високите температури и липсата на сняг пшеничените полета край морето са в много добро състояние и са навлезли във фаза "края на братене", посочва председателят на стопанството.
Засега не се наблюдава т. нар. прорастване на посевите, от което се страхуват зърнопроизводителите. Ако в топлото време растенията израснат на височина и по-късно ги засипе тежък сняг, могат да не се изправят и добивите ще паднат.

Пшеничените посеви са в покой, температурата в приземния слой около растенията трябва да се задържи поне няколко дни 7-10 градуса над нулата, за да започне активна вегитация, коментира директорът на Добруджанския земеделски институт доцент д-р Иван Киряков.

Селекционерът по пшеницата в научния институт доцент д-р Добринка Атанасова също потвърждава, че младите посеви растат "в норма", но, ако не паднат валежи, няма да се реализира потенциалът на сортовете за високи добиви.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини