От х:

Днес в x:

Света Богородица Осеновица извършва чудеса на Бъдни вечер

Керван от поклонници пое още в неделя към Рилския манастир. Очаква се хиляди миряни да присъстват на тържествената служба в църквата навръх Рождество Христово.

Те се стичат тук, за да се поклонят в святата нощ пред чудотворната икона на Света Богородица Осеновица (осеняваща), която е в центъра на храма "Рождество Богородично".

В празничните дни полицията ще е накрак, за да регулира движението в района, да няма произшествия и задръствания в подстъпите към манастира. Дежурни екипи там ще имат още Спешният център, Пожарната служба, Природен парк "Рила", съобщава "Стандарт".

Миряните търпеливо ще се наредят на опашка пред главната манастирска църква, за да се поклонят пред чудотворната икона на Света Богородица Осеновица, която е в центъра на храма "Рождество Богородично". Те ще се помолят за здраве и благоденствие пред Божията майка.

Чудотворната икона на Света Богородица е най-ценната придобивка на Рилския манастир. Още Неофит Рилски при посещението си в светата обител през далечната 1879 г. признава, че това е "най-важната старина". Образът на Божията майка с младенеца върху лявата си ръка е в центъра на икона реликварии. Около нея в специални вдлъбнатини са разположени частици от мощите на 32 светии, чиито имена са изписани върху метални пластини.

Иконата "Света Богородица Осеновица" е почитана като истинска светиня от миряните заради нейните чудотворни и лечебни свойства.

Източник: http://www.snews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини