От х:

Днес в x:

Фондация “Фридрих Науман” отрича да е Финансирала ПОМАК

Фондация "Фридрих Науман" отрече да е финансирала полити­ческата формация ПОМАК. Подобно твърдение беше изне­сено от археолога проф. Николай Овча­ров, който бе разпит­ван във връзка с твър­денията си, че въпрос­ният политически про­ект има сепаративни цели.

В специално съобщение до медиите от "Фридрих Науман" (ФНФС) подчертават, че не финансират по­литически партии, та­ка че фондацията "ни­кога не е финансирала и няма да го прави в бъ­деще партия ПОМАК в никой етап от разви­тието й".

"Фондацията няма каквито и да са кон­такти нито с евро­пейски институт "Помак", нито с партия ПОМАК като инсти­туция или някои от нейните служители. Фондация "Фридрих Науман" не е част от никакъв кръг заинте­ресована група или мрежа, която по няка­къв начин е свързана със създаването на партия ПОМАК", се казва в съобщението.

"С уважение към помашката общност фондацията организи­ра академична конфе­ренция, наречена "По­маци: хипотези за техния произход и мо­дерна идентичност" в Смолян през 2012 г. за­едно с Нов български университет и Инсти­тута за изследване на близкото минало по повод 40-годишнината от принудителната смяна на имената на помаците. Представените документи и ре­зултатите от диску­сиите бяха публикува­ни и редактирани от проф. д-р Евгения Ива­нова от Нов български университет през 2013 г. с помощта на фон­дацията.

Този проект беше в съответствие с фоку­са на Фондацията вър­ху малцинствата, плу­рализма и граждански­те права в региона на Югоизточна Европа и по света. Публикация­та представя широко разнообразие от аргу­менти по много проз­рачен начин, включи­телно критични оцен­ки, които са били част от устните обсъжда­ния. Нито конференци­ята, нито публикува­нето има някаква връз­ка с въпроса за партия ПОМАК.", посочват от фондацията.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини