От х:

Днес в x:

Ботевци се потопиха в атмосферата на немските коледни базари в Лайпциг и Дрезден

Пътуването до чужбина вече се превърна в традиция за учениците от ГПЧЕ „Христо Ботев”. Активното участие в проекти за училищни партньорства е част от нормалния училищен живот и за никого не е изненада, че редовно група възпитаници от езиковата гимназия посещава свои приятели в чужбина. Поредното пътуване в рамките на проект за училищно партньорство Коменски се осъществи в началото на месец декември. Шест ученици и двама преподавaтели от ГПЧЕ „Христо Ботев” бяха на гости на своите партньори от гимназията в град Лайпциг, Германия.

Гостуването бе работна среща в рамките на  проект „Заедно на масата в Европа - сравнение на културата на хранене и специалитетите на страните от Европа”, по който училището работи от началото на миналата учебна година. Българските ученици се срещнаха със своите приятели от Германия, Турция и Полша и отново упражниха своите кулинарни умения в приготвянето на специалитети на страната - домакин.  Учителите се запознаха с организацията в немскотоучилище и обмениха опит със своите колеги за обучението по чужди езици, математика, краезнание, изкуство, физическо възпитание и спорт. Особено бяха впечатлени от  материалната база на училището-домакин, което от една година обитава сграда-паметник на културата, в която е направен основен ремонт. Учениците имаха възможност да посетят учебни часове по немски, английски език, математика и рисуване. Възпитаниците на езиковата гимназия в Кърджали нямаха никакви проблеми в общуването със своите връстници на немски език и те със задоволство констатираха, че часовете по немски език в тяхното училище се провеждат по същия начин, както и в немското.

Естествено, че преди най-светлия християнски поразник – Коледа  участниците в работната среща  приготвяха традиционни немски коледни сладки и се потопиха в типичната атмосфера на немските коледни базари, известни в цял свят.  Домакините бяха организирали ателиета по готварство и посещение на немска фирма - пекарна, където всички участници в проекта изпекоха самостоятелно своите коледни сладки и се запознаха отблизо с традиционното производство на световно известния немски коледен специалитет – щолен.  Особено голям бе възторгът на българските ученици при посещението на Лайпцигския и Дрезденския коледен базар, които всяка поредна година привличат хиляди туристи от цял свят. Това са едни от най-старите и най-богатите коледни базари в Германия и българските ученици бяха щастливи от предоставената им възможност да преживеят наживо всичко, за което бяха учили в часовете по немски език и бяха слушали от своите преподаватели. Те се потопиха  в атмосферата на събитието като опитаха традиционни немски лакомства – печени бадеми, греяно вино, детски пунш, лебкухен и разгледаха с интерес много многобройните щандове за продажба на традиционна коледна украса.  Срещнаха се и с немския Николаус, който на Никулден раздава на послушните деца лакомства. Прекарвайки цяла седмица в немски семейства те отблизо се запознаха със семейните традиции и обичаи преди Коледа, когато денят на Христовото рождение се очаква с голямо нетърпение от млади и стари и дните до 24. декември се броят и отбелязват във всяко семейство с много и различни празнични инициативи.

Посещавайки град Дрезден те разгледаха  Панометъра, представящ бароковия град Дрезден и посетиха двореца на Август велики – известния Цвингер. Възхитиха се от сградите на Земперопер и възстановената Фрауенкирхе, където отново усетиха приближаващия коледен дух  слушайки изпълнение на орган и немски коледни песни. Част от незабравимото немско приключение бе и срещата на българските ученици с бившата възпитаничка на гимназията Яна-Ивана Бояджиева, която вече трета поредна година успешно следва в Техническия университет в Дрезден. Тя изпълни ролята на екскурзовод и разказа на всички за традиционните празници, организирани в Дрезден в навечерието на Коледа. Всички участници в пътуването – учители и ученици бяха доволни от преживяното и отнесоха  като скъп спомен в багажа си  традиционни коледни украси за коледното дръвче в родните им домове.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини