От х:

Днес в x:

След края на СОД: Охранители във война за клиенти

Христо Иванов

Истинска война за клиенти се вихри между охранителните фирми в Хасковско в навечерието на закриване на държавния СОД, което трябва да стане факт в края на годината. От началото на 2014-та в бранша трябва да останат само частници. В тази връзка ОД на МВР Хасково още на 21-ви ноември разпространи информацията, че е започнало изпращане на писмени предизвестия за прекратяване на договорите с контрагентите. Закриването на държавната охрана оставя свободни хиляди обекти. Които в момента са подложени на усилена вербовка от всички играчи на пазара.


Вербуването обаче се води при неравностойни условия, оплакват се дългогодишни охранители от частния сектор. Според тях из фирмите вървят лица, които се представят за преки наследници на държавния СОД и подписват нови договори, възползвайки се от факта, че клиентите продължават да виждат в тях униформените от МВР. А всеки желае добри отношения с полицията.


Всъщност от идната година сред СОД-аджиите няма да има действащи полицаи. Униформените, които са били на служба в „Сигнално охранителна дейност“, се връщат в ОД на МВР, където има достатъчно незаети щатове. И да има ченгета сред охранителите, те ще са само пенсионирани. 


Държавната структура отива в небитието, но има фирма, чието име я копира почти напълно - „СОД 168“ на бившия шеф на държавния СОД Христо Иванов. Той е работил повече от 35 години в структурите на МВР. Като държавни охранители неговите хора са се грижили за близо 3000 обекта в региона и още отсега обявиха, че ще запазят същата клиентела и като частници. В момента ударно се обикаля областта за регламентиране на взаимоотношенията на клиентите с новия юридически субект, потвърди самия Христо Иванов. На въпрос откъде е сигурен, че клиентите ще предпочетат тях, Христо Иванов се учуди: „В Харманли например нашето момче е Илко Техника. Всеки го е чувал, защо да не подпишат с него?!“ Той сподели, че от старите клиенти се отказват само в общините Ивайловград и Тополовград заради големите разстояния. Стана ясно, че досегашното СОД към МВР е охранявало и Кърджали, но те също няма да са сред клиентите на СОД 168. Фирмата няма да се бърка и за големите обекти в областта, тип бензиностанции, банки и т.н.


В тази ситуация борбата наистина изглежда неравностойна. Но в крайна сметка изборът е в ръцете на клиента.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини