От х:

Днес в x:

Власт се сменя с бюлетини и с калашници, обяви проф. Константинов

Бившият член на ЦИК проф. Михаил Константинов обяви да не се заблуждават хората, че новият Изборен кодекс щедоведе до промени в политическата система на страната ни.

Който си мисли, че новият Изборен кодекс ще промени българската политическа система, той се лъже, каза той в предаване по bTV.

Според него старият кодекс си е добър.

Константинов е на мнение, че политическата промяна може да се осъществи само от избирателите и тяхната взискателност към избраниците.

Статуквото ще се възпроизведе не заради кодекса, а заради това, което се предлага на политическия пазар. Българинът трябва да се научи, че ако не гласува, ще получи това. Българинът трябва да се научи да бъде активен, за да промени собствения си живот", категоричен бе проф. Константинов.

Власт се сменя с бюлетини и с калашници. Една членка на ЕС не може да мисли за втория вариант", категоричен беше професорът.

По думите му, протестите не получават широка подкрепа, защото „искат само първа стъпка".

Според него е необходим сценарият от 1997 г. - „да знаем, като махаме тия, кои ще сложим после". „Тук е такава зверска липса на алтернатива, че сегашното мнозинство със сигурност ще се върне", прогнозира той.

Професор Константинов не е убеден, че новият кодекс ще реши проблемите с купуването на гласове и изборния туризъм. Търговия ще има, докато „има кой да продаде гласа си", каза той.

Той определи като разумно предложението на БСП за намаляване на прага на преференциалното гласуване от 15% в момента на 7%, но изрази убеденост, че коалиционният партньор ДПС никога няма да се съгласи. В същото време според него левицата няма да се съгласи с предложената от ДПС отмяна на принципа за уседналост.

Кой ще надделее е политика на компромиси, но накрая ще има стискане на ръцете", посочи Михаил Константинов. Той прогнозира, че бариерата за преференциалния вот ще бъде свалена на 8-10%, но по думите му, опитът показва, че бариера над 5% не действа.

Константинов обясни, че в България е необходимо свикването на Велико народно събрание с една единствена цел - да унищожи само себе си като институция. Професорът припомни, че ВНС е въведено като институция на Кръглата маса през 1990 г., а „сега само се чудим как да го махнем".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини