От х:

Днес в x:

Ани Лозева разказа за обучението си в Америка

За 3-седмичното си обучение в Америка разказа Ани Лозева на специална презентация пред своите колеги  и ученици от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“.

Ани Лозева беше една от 14-те учители, избрани да посетят през октомври курс за „Лидери в образованието“, организиран от Фондация „Америка за България“, със сътрудничеството  на Института за международно  образование (IIE).

С много снимков материал тя илюстрира впечатленията си и новите знания по време на теоретичните и практическите занимания в няколко училища в Бронкс, Ню Йорк. Тя подчерта респекта на учениците към училището като институция, уважението към учителите и спокойствието в общуването между учениците.

Трите седмици на обучението са били посветени на три теми, по които българската и американската система очевидно се различават. Първата за „Дизайн на урока с фокус върху разбирането“, съдържа 6 интерпретации на понятието „разбиране“ - обяснение, интерпретация, приложение, перспектива, съпричастност и самосъзнание за собственото си знание. Учителите са разработвали уроците си “отзад – напред“, т.е.  започва се от  очакваните резултати и кой е същественият въпрос, на който учениците трябва да получат отговор в края на урока и как могат да го приложат знанията си в реални ситуации. За изпълнението на този замисъл е необходим и нов дизайн на класната стая, която съществено се различава от българските – динамика и гъвкавост при подреждане на масите, много техника, по стените са окачени ученически разработки, обстановката е близка до домашния уют.

През втората седмица темата е била за автентичното, формиращо и взаимно оценяване. Автентичното оценяване е това, при което учениците решават реален, житейски проблем. Това при различните предмети може да бъдат различни въпроси, но трябва да са максимално близки до практиката на човека и се постига с решаване на казуси и ролеви игри.

Акцентът в третата тема е бил поставен върху ролята на учителя – лидер. За всички обучаеми е станало ясно, че истинската промяна в учебния процес и в образованието като цяло е следствие от  подготовката, работата и въздействието на истинските учители – лидери и взаимоотношенията между преподавателите.

Ани Лозева е заредена с много нови знания, подходи и методи. Темата е огромна и по нея може да говори часове наред. На 11 декември ѝ предстои да запознае с презентацията си  и учителите в ПГСС „Васил Левски“. Ани знае, че не е в състояние да предаде цялото обучение за час или два, но приема като мисия възможността да направи популярна програмата „Лидери в образованието“ и да подкрепи колкото е възможно повече учители да кандидатстват за включване в нея.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини