От х:

Днес в x:

30 °C

През деня – професор, през нощта – клошар

България е на опашката на държавите от Третия Свят

Константин, чиято фамилия ще разберете защо ще спестя на нашите читатели, е професор в БАН. Денем работи над научните си занимания, а в късните часове излиза по улиците, в централната част на столицата, за да събира хартии и други отпадъци, които да върне в пункта.

Ако ви бях спестил, че е професор в БАН навярно щяхте да отметнете ръка и да си кажете: “А, поредния циганин”. Но така ли бихте, а и правите, пренебрегнали повече от половината от българския народ, който според европейската статистика живее в “крайна бедност, трайни лишения” или е застрашен от тях. Евростат сочи, че това съставляват 53% от българите. Истина е, че сме най-бедната държава в ЕС. С най-ниски заплати, с най-лош стандарт. И какво прави нашето “европейско семейство” ? Ако питаме тези, които все още тръбят колко е “хубаво” в ЕС – милиарди евро обсипват България, съвсем скоро ще ни “пуснат” и в Шенген…

Истината е, че ние сме считани за “задния двор” на Европа. Получаваме най-малко пари от еврофондовете, въпреки, че сме най-бедната страна в съюза. И за следващия програмен период, до 2020г., България ще получи най-малко пари от европейския бюджет. Повече пари ще получат румънците, дори и ново-присъединените държави в ЕС. В Холандия социалните служби отнемат деца на българи системно, аргументирайки се с това, че “детето нямало детска стая” и подобни. Сигурен съм, че българските родители в Холандия въобще не са по-безотговорни или бедни, тъй както хилядите африканци и араби, които отглеждат децата си в Холандия. Сигурен съм и че българските студенти във Великобритания не са “паразити, дошли на социален туризъм”. Властите обаче спряха студентските-заеми, насочени за плащане на студентските такси специално на българите. 

Та, Константин ме спря и ми поиска една цигара, която нямаше как да му откажа. Не заради друго, заклет пушач съм и му влизам в положение. Незапознат със случая му дори го попитах под вежди защо рови в кофите толкова късно през нощта. 

“Срам ме е”,

отговори ми той. Обясни ми, че е професор, показа ми някаква карта и знак за научни приноси – нещо съвсем далечно за мен. 

“Значи през деня си професор, а нощем си клошар” – очудих се аз.  И няма как да е иначе – професорите у нас получават заплати по-ниски от чистач в Германия. Това е причината да не споделя фамилията на господина, която всъщност не е важна. Такива случаи у нас за жалост има много. Той е просто една цифра от тези над 53% българи, живеещи в крайна бедност. Да оставим настрана и че понеже в “демократична България” за 24г. беше унищожено здравеопазването човекът преживява с

2-3 филии с мас на ден, за да събере пари за скъпата операция на съпругата си.

Такива гледки, с такива случаи се сблъсквам всеки ден в нашата бедна, съсипана, разграбена, но демократична и държава-членка на “европейското семейство”. 

Сега трабадурите на капитализма могат ли да ме упрекнат, че този професор е мързелив, та за това е беден. Един такъв човек -

Топ-банкера Левон Хампарцунян

ежедневно обяснява, че българите са бедни, защото са мързеливи, икономически неграмотни и тн. Наскоро прочетох един страхотен съвет от него: “Богатите са богати, защото не харчат всичко”. Попитах господин Хампарцунян как ще получиш 400-500 лв. заплата и няма да изхарчиш “всичко” ? Няма да ядеш, или няма да си платиш сметките?

Днес публикуваха тазгодишната класация на “най-страдащи нации” – България отново е на челните места по процент от жителите, определящи се като “страдащи”, “нещастни”, “бедни” и тн. След нас са държави като Армения, Камбоджа и Мадагаскар.

Същевременно премиера Пламен Орешарски отчита, че имаме една от най-стабилните банкови системи. Народа беден – банките доволни. Лихварската олигархия цъфти у нас, докато народа става все по-беден.

Капитализъм НЕ по български

Тъй като в последния един век претърпяхме (стана много модерна тази дума) няколко грандиозни катарзиса – първо бяхме нацисти, после комунисти, сега сме капиталисти, далеч не “побългарихме” новата система, която прегърнахме с отворени обятия. У нас капитализма е в своята върхова форма, по нищо не отстъпва на този в запада. Имаме всички атрибути на капитализма – медийна и банкерска олигархия, чуждестранни корпорации на власт, всякакви банки и кредитни институции и тн. За това може би не ни прави впечатление, че има “работодатели” (дават работа, но не плащат заплата), в които работниците не са получавали заплати над година и половина! И това, ако не е робство! Учени от Калифорнийският университет през 2007г. иронично запитаха какво прави България в Европейския Съюз след като, според тях, на нашата държава ще са нужни минимум 100г., за да настигне останалите европейски държави. А колко години ще ни трябват и ще доживеем ли въобще да живеем нормално в техния олигархичен-капитализъм?

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете по-смирени днес. Откажете се от грандиозни дела. Отделете внимание на близки хора около вас. Ако забележите дребните промени случили се около вас напоследък, ще си дадете сметка, че живота не е само бизнес, а едно приятно преживяване на малки радости. Насладете им се тихо.
07 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С повишена активност ще пристъпите към ангажиментите си и ще наложите свое темпо. За да останете доволни от себе си се старайте да изпипвате всяка подробност. Оценката, която ще получите за работата си ще бъде положителна. Отнасяйте се с повече уважение към хората от обкръжението си и не се надценявайте.
07 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
07 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще бъде спокоен и ведър. Деловите задачи ви носят удоволствие от добре свършената работа, още повече, че резултатите ще са добри. Откриват ви се перспективни възможности в служебен план, но трябва да подходите с повече такт и търпение. Доверете се на човек, когото уважавате. Любовта ви е в унисон с настроението.
07 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Усилията да сте във фокуса на вниманието изморяват и изхабяват емоционално. Бъдете обективни към себе си и не стигайте до крайности. Добри възможностите в посока на отдиха ще ви предостави днешния ден, използвайте ги. Здравословното ви състояние също се нуждае от грижи, не пренебрегвайте хронично страдание.
07 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ако непременно държите да покажете предимството си пред някой, има опасност да се нагърбите с чужди проблеми и с това да усложните взаимоотношенията си. Излишното натоварване би ви се отразило недобре на здравето, психиката и настроението. Осигурете си повече минути за отдих.
07 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Заложете на премерения риск. Всичко, което правите е добре замислено. Не позволявайте да ви поднасят изненади, които да ви правят безучастни. Намирате разрешение на важен за вас въпрос, който ще спомогне за по-нататъшното ви професионално развитие. В центъра на вниманието сте и се чувствате много добре.
07 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко около вас днес е твърдо динамично и ще останете доволни от свършеното само ако се придържате към този начин на действие. Не очаквайте прекалено много от обещанията, които получавате, те са по-скоро несериозни. Предстои ви стабилизиране на финансовото състояние, но бъдете търпеливи с деловите си партньори. Пазете се от измами.
07 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви изключително разнообразен ден днес. С каквото и да се замете, настроението ви е прекрасно и вследствие на това успявате да останете доволни от всичко свършено. Същевременно чувството ви за хумор кара хората около вас да се забавляват истински. Добра новина, свързана с близък приятел ще ви зарадва към края на деня.
07 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Енергични сте и със замах ще се справите с професионалните си ангажименти днес. Ще планирате бъдещи проекти, които грижливо обмисляте. Не прибързвайте в решенията си. Наред с грижите, които проявявате към делата си, е нужно да се замислите и за отношенията си с близките ви хора.
07 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отношенията с партньора ви носят добро настроение и ви карат да не мислите за грижи и проблеми. Не пренебрегвайте нечие внимание към вас, това сега може и да не ви вълнува особено, но обстоятелствата ще ви принудят да се съобразявате. Близо сте до разрешаването на битов дискомфорт.
07 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
07 авг 2020
Последни новини