От х:

Днес в x:

-3 °C

През деня – професор, през нощта – клошар

България е на опашката на държавите от Третия Свят

Константин, чиято фамилия ще разберете защо ще спестя на нашите читатели, е професор в БАН. Денем работи над научните си занимания, а в късните часове излиза по улиците, в централната част на столицата, за да събира хартии и други отпадъци, които да върне в пункта.

Ако ви бях спестил, че е професор в БАН навярно щяхте да отметнете ръка и да си кажете: “А, поредния циганин”. Но така ли бихте, а и правите, пренебрегнали повече от половината от българския народ, който според европейската статистика живее в “крайна бедност, трайни лишения” или е застрашен от тях. Евростат сочи, че това съставляват 53% от българите. Истина е, че сме най-бедната държава в ЕС. С най-ниски заплати, с най-лош стандарт. И какво прави нашето “европейско семейство” ? Ако питаме тези, които все още тръбят колко е “хубаво” в ЕС – милиарди евро обсипват България, съвсем скоро ще ни “пуснат” и в Шенген…

Истината е, че ние сме считани за “задния двор” на Европа. Получаваме най-малко пари от еврофондовете, въпреки, че сме най-бедната страна в съюза. И за следващия програмен период, до 2020г., България ще получи най-малко пари от европейския бюджет. Повече пари ще получат румънците, дори и ново-присъединените държави в ЕС. В Холандия социалните служби отнемат деца на българи системно, аргументирайки се с това, че “детето нямало детска стая” и подобни. Сигурен съм, че българските родители в Холандия въобще не са по-безотговорни или бедни, тъй както хилядите африканци и араби, които отглеждат децата си в Холандия. Сигурен съм и че българските студенти във Великобритания не са “паразити, дошли на социален туризъм”. Властите обаче спряха студентските-заеми, насочени за плащане на студентските такси специално на българите. 

Та, Константин ме спря и ми поиска една цигара, която нямаше как да му откажа. Не заради друго, заклет пушач съм и му влизам в положение. Незапознат със случая му дори го попитах под вежди защо рови в кофите толкова късно през нощта. 

“Срам ме е”,

отговори ми той. Обясни ми, че е професор, показа ми някаква карта и знак за научни приноси – нещо съвсем далечно за мен. 

“Значи през деня си професор, а нощем си клошар” – очудих се аз.  И няма как да е иначе – професорите у нас получават заплати по-ниски от чистач в Германия. Това е причината да не споделя фамилията на господина, която всъщност не е важна. Такива случаи у нас за жалост има много. Той е просто една цифра от тези над 53% българи, живеещи в крайна бедност. Да оставим настрана и че понеже в “демократична България” за 24г. беше унищожено здравеопазването човекът преживява с

2-3 филии с мас на ден, за да събере пари за скъпата операция на съпругата си.

Такива гледки, с такива случаи се сблъсквам всеки ден в нашата бедна, съсипана, разграбена, но демократична и държава-членка на “европейското семейство”. 

Сега трабадурите на капитализма могат ли да ме упрекнат, че този професор е мързелив, та за това е беден. Един такъв човек -

Топ-банкера Левон Хампарцунян

ежедневно обяснява, че българите са бедни, защото са мързеливи, икономически неграмотни и тн. Наскоро прочетох един страхотен съвет от него: “Богатите са богати, защото не харчат всичко”. Попитах господин Хампарцунян как ще получиш 400-500 лв. заплата и няма да изхарчиш “всичко” ? Няма да ядеш, или няма да си платиш сметките?

Днес публикуваха тазгодишната класация на “най-страдащи нации” – България отново е на челните места по процент от жителите, определящи се като “страдащи”, “нещастни”, “бедни” и тн. След нас са държави като Армения, Камбоджа и Мадагаскар.

Същевременно премиера Пламен Орешарски отчита, че имаме една от най-стабилните банкови системи. Народа беден – банките доволни. Лихварската олигархия цъфти у нас, докато народа става все по-беден.

Капитализъм НЕ по български

Тъй като в последния един век претърпяхме (стана много модерна тази дума) няколко грандиозни катарзиса – първо бяхме нацисти, после комунисти, сега сме капиталисти, далеч не “побългарихме” новата система, която прегърнахме с отворени обятия. У нас капитализма е в своята върхова форма, по нищо не отстъпва на този в запада. Имаме всички атрибути на капитализма – медийна и банкерска олигархия, чуждестранни корпорации на власт, всякакви банки и кредитни институции и тн. За това може би не ни прави впечатление, че има “работодатели” (дават работа, но не плащат заплата), в които работниците не са получавали заплати над година и половина! И това, ако не е робство! Учени от Калифорнийският университет през 2007г. иронично запитаха какво прави България в Европейския Съюз след като, според тях, на нашата държава ще са нужни минимум 100г., за да настигне останалите европейски държави. А колко години ще ни трябват и ще доживеем ли въобще да живеем нормално в техния олигархичен-капитализъм?

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Успехите ви през този ден ще надминат и най-големите ви очаквания. Доволни сте от работата си напоследък, но днешният ден ще ви накара да се стремите към все по-големи върхове. Просто виждате възможностите си и търсите начини да ги осъществите. Дори това да не стане веднага, бъдете уверени, че съвсем скоро ще имате нови поводи за радост.
06 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Следвайте програмата си, бъдете ясни, защитавайки позициите си и не допускайте съмнение относно намеренията си. Не се заемайте с прекалено много ангажименти, оставете нещата, които не зависят от вас да ги свършат другите. Приятна изненада от бързите промени около вас.
06 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Откривате нови насоки за себе си днес. Денят ще е изразително успешен за бизнес начинанията ви. Осланяйте се на вътрешното си чувство и търговски нюх при взимане на важни решения, касаещи бъдещи проекти. Очертава се благоприятна възможност за съдружие с коректен и състоятелен партньор.
06 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще ви срещне с различни хора и случаи. Чувствате се на мястото си, защото имате желание да сте полезни, а и резултатите потвърждават това. Обърнете внимание на проблем, който вълнува близък човек. Изслушайте го и му изложете своето виждане, без да го укорявате. Това ще му помогне.
06 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Осигурете си спокойствие, ако искате да се съсредоточите над въпросите, които очакват решението ви. Близките ще разберат потребността ви и няма да ви занимават с проблемите си. Добрите ви намерения прозират, за това и резултатите от труда ви ще са добри. Стъпка по стъпка отхвърляте задачите и вървите към целта си.
06 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Дайте израз на вярата и подготвеността си, като оставите съмненията само за себе си. Така ще овладеете положението и ще спечелите на своя страна също можещи и финансово обезпечени партньори. Доброто ви отношение към някого ще го подтикне към себе изява и жеста ви ще се оцени. Здравословните проблеми ще отшумят.
06 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Отношенията с партньора ви създават проблеми, които ще ви тормозят през целия ден. Опитайте се да бъдете справедливи и разделете вината поравно. Стремите се към хармонични отношения, които на този етап ви убягват. Не насилвайте нещата, защото има опасност от раздяла. Погрижете се за изостанали задачи и не превръщайте в драма личните си неудачи.
06 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Повечето от вас днес се заемат с въпроси, за които не са имали достатъчно време през изминалата седмица. Сега ви се отдава благоприятна възможност да сложите ред там, където ви е необходимо и вие едва ли ще я пропуснете. Прекалено емоционални сте в отношенията си с хората около вас, което може да стане сериозна причина за неразбирателства.
06 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Уверени в силите си, ще подходите прагматично към решаване на професионален проблем. Няма да ви е излишна подкрепата на колегите, за това не я пренебрегвайте. Делово предложение ще ви ангажира с време за проучване на възможностите му. Сами преценете плюсовете и минусите, които то носи.
06 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Интересите ви в конкретна сфера ще се задълбочат и развивайки се, видимо ще напредвате. Като цяло денят ви ще е по-ведър, присъствието на някого, когото харесвате ще внася допълнително стимул в делата ви и с желание ще търсите възможности за отмора. Ако сте естествени, ще ви бъде по-лесно.
06 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отлични възможности за професионално израстване ви предлага и днешният ден. Ако дадете всичко от себе си и избягвате всякакви недоразумения на работното място ще се радвате на блестящ успех. Разговор с важен за вас човек може да ви накара сериозно да се замислите над пренебрегван проблем.
06 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Добре съзнавате сериозността на задачите си и пристъпвате отговорно към изпълнението им. Това ще повиши доходите ви, а с тях и удобствата в живота на семейството ви. Развитията в делата на близък човек ще внесат успокоение в душата ви. Подкрепа от приятел, която може да е и чисто духовна, но безценна за вас.
06 дек 2019

Случаен виц

Последни новини