От х:

Днес в x:

ООН: Ситуцията с бежанците е управляема

В България има проблеми с бежанците, но на проблемите трябва да се намери решение. Ситуацията е управляема и 8000 души не могат да представляват толкова голям проблем, обяви директорът на Върховния комисариат на ООН за бежанците за Европа Венсан Коштел.

Коштел е на двудневно посещение в България, за да оцени първоначалната работа на техническия екип на ООН за бежанците, изпратен от върховния комисар Антонио Гутериш, както и да се запознае с плановете и идеите на правителството за справяне с кризата.

„Не сме тук, за да критикуваме властите. Ситуацията е критична за лицата, търсещи закрила, а условията са под стандартите, но ние сме тук да помогнем“, обясни в началото на своето обръщение към медиите Коштел, преди все пак да отправи няколко призива към България.

Страната ни ще получи 8.6 млн. евро от Европейската комисия и още 1 млн. евро от Чехия, а ООН иска да се погрижи за най-големите пропуски, до момента, в който правителството е способно само да контролира ситуацията, изтъкна Коштел.

„Апелираме властите да управляват границите по такъв начин, че хората нуждаещи се от международна закрила да могат да ги преминават и да имат достъп до територията на страната“, обяви Коштел като призна, че разбира отговорността на всяко правителство да охранява своите граници, но държавите имат и отговорност да пазят хората, които се нуждаят от международна закрила.

Коштел се оказа запознат с първата конституция на България, като призова политиката днес да се гради на ценностите, заложени в нея, а именно, че „всеки роб, стъпил на територията на България вече е свободен“.

„Виждаме, че правителството е получило известни парични ресурси, за да защитава границите си. Надяваме се сега да има ресурси и за да се подобрят условията в центровете“, коментира той.

Коштел осъди ксенофобските атаки над лица, търсещи закрила като призна, че това не е явление, специфично само за България, случва се и на други места, но не бива да бъде толерирано.

Екип на ООН е обиколил всички лагери, като е отчел различните видове пропуски и слабости. ООН раздава по едно топло ядене на ден в Харманли, обясни Коштел, тъй като една от проблемите области е недостигът на храна.

„Бързо бихме желали да се обособят места, подходящи за деца във всеки център, за да има поне малко занимание и забавление за тях, включително езиково обучение“, добави пратеникът на ООН, настоявайки, че организацията „не иска тези деца да се превърнат в изгубено поколение“.

ООН предлага и пакети, които да помогнат на центровете да се приведат в подходящи за зимата условия, като очакват това да се случи по най-бързия начин. „Ние предлагаме техническа помощ, а правителството ще реши дали я иска или не“, подчерта Коштел. Той посочи, че получаването на статут на бежанец не решава всички проблеми, тъй като според закона това означава, че до 2 седмици съответното лице трябва да напусне центровете.

„Не виждаме как ще успеят да ги напуснат, защото няма къде да отидат, така че са необхидими мерки за тяхното временно настаняване извън центровете. Покрай извънредните мерки правителството трябва да помисли и за дългосрочни такива, за да не се превръщат тези хора в товар, да се интегрират и да си бъдат самодостатъчни“, обясни директорът на ВКБООН за Европа.

По отношение на експулсирането на онези нелегални емигранти, които нямат право на бежански статут Коштел посочи, че ООН не възразява на това. „Всичко зависи от индивидуалния случай“, подчерта той във връзка с екстрадираните преди дни от страната ни иракчани, като обясни, че в Ирак има хора, които се нуждаят от закрила, но и такива, които не се нуждаят от такава.

По отношение на идеята за изграждане на стена по границата Коштел коментира, че „стените не решават проблемите“ и дори Берлинската стена не е спряла хората да преминат от Източна в Западна Германия. Запитан дали все пак е по-добре бежанците да бъдат насочвани към ГКПП-та, които така или иначе не са затворени, Коштел отвърна, че „в идеална ситуация е така“, но Турция не ги допуска да напускат свободно.

Стана ясно, че ООН си е поставила за цел да изведе легално от Турция 10 000 бежанци в следващите седмици. „Не е много, но е някакво начало“, коментира Коштел. Има страни, пожелали да приемат хора, като сред тях се Германия, Австрия, Холандия и други, обясни той и още веднъж подчерта, че на ден 5000 души напускат Сирия и 8000 такива в България са управляем проблем.

В България Венсан Коштел няма да се среща с президента Росен Плевнелиев, министър-председателят Пламен Орешарски или вътрешния министър Цветлин Йовчев, а само с негови заместници, както и с председателя на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини