От х:

Днес в x:

Електрическата кола на Tesla стъпи на Острова

Tesla обяви цените и наличността на Model S във Великобритания на откриването на първия си шоурум в страната.

Изцяло електрическият Модел S на Тесла стана най-продаваната кола в Норвегия през септември. Даже има желещи да закупят луксозния електромобил, които са готови да платят премия за Модел S втора ръка, за да не се налага да чакат пет месеца за нов. Тесла Моторс изграждат мрежа от зарядни станции в Германия, където планират значителни продажби догодина.

Tesla Модел S се продава в Европа от август, а през септември вече има пазарен дял в Норвегия от 5,1%. С това изцяло електричският седан детронира конвенционалния Volkswagen Golf от позицията на най-продавана кола в страната. Той остана втори с 4,6% , според официалните данни за продажбите в Норвегия през септември.

Model S вече е бестселър в САЩ, с около 14 300 продажби, извършени там от началото на годината. Няма съмнение, че причина за това е превъзходството му пред другите изцяло електрически модели. Не толкова известен факт е, че Model S не изисква разходи за подръжка. В колата няма клапани, разпределителни валове, повдигачи, скорости, съединители, които се износват при експлоатацията на който и да е класически модел автомобил. Единствените елементи, които подлежат на някаква подмяна при експлоатацията на автомобила са гумите и ... перата на чистачките. Дори спирачните накладки, които по презумпция изискват регулярна подмяна, при Tesla Model S имат живот почти равен на този на автомобила. Така е заради използваното регенеративно спиране, при което двигателят се превръща в генератор на ток, като същевременно спира колата. Класическите спирачки ги има в колата, но те се използват само при екстремно спиране.

От Tesla предлагат на собствениците на модела им абонаментна годишна подръжка на стойност под 600 долара. Това включва ъпдейт на софтуера и сервиз, при което се тестват охладителната система на акумулатора, електромотора и силовата електроника.

През септември Tesla Motors са доставили в Европа около 1000 седана Модел S. От тях 616 били закупени в Норвегия, 170 - в Холандия, още стотици в няколко други страни. Някои шофьори в Норвегия дори са готови да платят 20 000 долара допълнително, за да получат Тесла S от съществуващите собственици.

Електрическите автомобили са особено популярни в Норвегия заради щедрите субсидии, безплатния паркинг, осигурените от държавата зарядни станции, правото да използват бързите ленти на магистрали и освобождаването от такси. 

Да си собственик на Model S в Норвегия е доста изгодно, а колата е добра и за околната среда. Цената на нов Tesla Model S в Щатите е 70 хил долара. В Норвегия се продава за 110 до 117 хиляди щатски долара, което го поставя сред изключително скъпите коли на пазара там. Въпреки това, тези, които вече са се сдобили с такава кола, могат да получат 130 000 щатски долара веднага, ако решат да се разделят с нея. 

През октомври Tesla Motors обяви, че планира да продава около 10 000 коли годишно в Германия до 2015 г. , докато бъде изградена собствена мрежа от зарядни станции. Очаква се броят на дилърите на Тесла в Германия до края на следващата година да стане 25. 

Model S с десен волан за Острова ще се продава на цена от £ 49,900 за 60 кВт-часовия модел с около 240 мили обхват, а вариант с 85 кВтч и 310 мили обхват - £ 57 300. Доставките в UK ще започнат не по-рано от 6-7 месеца.

Стимулите в Обединеното кралство са очевидно различни от тези в САЩ. Model S получава £ 5,000 безвъзмездна помощ от правителството и избягва пътния данък, данък служебен автомобил, и такса за задръствания в Лондон, и други.

Tesla вече обяви, че разработва трето поколение електрически автомобил, който ще струва между 30 и 35 хиляди долара. Появяването му на пазара е планирано за 2017 г.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини