От х:

Днес в x:

Марш в Москва в чест на 7.11.1941 (видео)

На Червения площад в Москва се проведе тържествен марш по повод 72-ата годишнина от легендарния военен парад на 7 ноември 1941 г.

Парадът за 24-ата годишнина от Октомврийската революция в Москва, обсадена от враговете, е сред най-значимите събития от Великата отечествена война, при все че е продължил само 15 минути.

През 1941 година много военни подразделения са потегляли за фронта направо от Червения площад; парадът е бил и морална подкрепа за хората в Съветския съюз, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Тържественият марш в памет на това събитие, организиран в Москва за дванадесети път, протече пред погледите на 8000 специално поканени гости - ветерани, обществени дейци, служители от президентската администрация, депутати от парламента и от столичната община.


Най-почетни места заемат фронтоваците - поканени са 1000 от тях, включително 28 участници в прочутия легендарен парад.

"Историческата" част от проявата включва възстановка на събитията от 1941 г. с участието на войници, облечени в униформи от онези години, и бойна техника от Великата Отечествена война, например танкове Т-34 и плаващи Т-38 (Т-60).

Преди да започне шествието днес, кметът на Москва Сергей Собянин поздрави събралите се ветерани и жителите на столицата. Той посочи, че "събитието е станало начало на бъдещите победи от Великата Отечествена война". Победата край Москва през 1941 г. бе "началото на края за хитлерова Германия", каза кметът.

В същото време немалко руснаци отбелязват днес поредната 96-а годишнина от Октомврийската революция. В цялата страна се организират митинги и демонстрации. В Москва руската комунистическа партия и други леви движения организират шествие в центъра на града с основно искане за оставка на правителството.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини