От х:

Днес в x:

Китай показа златистия луноход за "Чанъе-3" (видео)

Китай за първи път показа лунохода, собствена разрботка. Моделът е бил представен на международното промишлено изложение в Шанхай.

Китайският луноход е в златисто и има шест колела, специална автономна система за навигация, която ще му позволи да се предвижва по лунната повърхност със скорост до 200 метра в час и да се катери по 30-градусов наклон. Машината е оборудвана с две двойки навигационни и панорамни камери, фотоапарат за най-късовълновия ултравиолетов диапазон, а в долната част е разположен радиолокатор, чрез който ще се изучава лунната повърхност на дълбочина от 30 до няколкостотин метра. Луноходът ще извършва наблюдение на постоянни звезди и далечни звездни системи от повърхността на Луната. Една от най-важните му задачи е инсталирането на базиран на Луната космически телескоп.

Китай ще изпрати луноход на Луната в рамките на космическата мисия "Чанъе-3". Стартът е през декември 2013 год. Мекото кацане на апарата на Луната ще бъде първото в историята на китайската космонавтика. При мисиите "Чанъе-1" и "Чанъэ-2"  бяха изведени апарати на лунна орбита.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини