От х:

Днес в x:

Вотът за български парламент в Турция счупил всички рекорди по скорост

Българските избиратели в Турция са счупили всички рекорди по пъргавина на предсрочните парламентарни избори през май. На всеки 25 секунди в секция № 155 в Измир е гласувал по един човек. Това излиза от експертиза, приета от Конституционния съд (КС) по делото за касирането на вота в южната ни съседка, заведено от ГЕРБ. Делото бе присъединено към цялостното оспорване на изборите за Народно събрание.

КС вече е изчислил, че не е възможно в една секция да гласуват повече от 935 души в рамките на един изборен ден. В секция № 155 обаче бюлетините за значително повече - 1629. Проверката на експертите Цветана Чуклева, Иларион Иларионов и Петър Божков е показала, че в 24 от 86-те секции в Турция са гласували повече от 935 души. Общият брой на подалите вот над възможното е 5699. Секцията в Измир просто е най-фрапантният случай. В други секции в града са гласували по 1588 и 1439 души, а на едно място в Чорлу - 1415. Изводът на тримата експерти е, че "в секции, в които броят на гласувалите е над 935, провеждането на изборите е било възможно само ако комисията се е разделяла на групи, при което е бил нарушен избирателният процес и комисията не е работила като цяло или е била нерегламентирано подпомагана от хора, които не са членове на СИК".

Другият проблем е, че в протоколите данните за ЕГН и документ за самоличност на 2490 избиратели липсват или са непълни. Преобладаващият брой хора са се легитимирали с лични карти, въпреки че при влизане в Турция е трябвало да покажат валиден задграничен паспорт, посочват експертите. В три секции - в Бандърма, Измир и Истанбул, липсват данните за почти всички гласоподаватели. В тях бюлетина са пуснали съответно 349, 1066 и 778 души. На останалите места липсата на данни било по-скоро изключение.

Тримата експерти заключават, че секциите с над 935 избиратели и непопълнени лични данни будят съмнение, но "от дългогодишния ни опит и участие в избирателни комисии като цяло констатирахме значителна промяна в качеството на работата на СИК, открити на територията на Турция, и почти пълна липса на нарушения и несъответствия".

Конституционните съдии ще изслушат експертите на 12 ноември. Ако тогава приемат делото за изяснено, би трябвало да излязат с решение в началото на следващата година. Докладчик по казуса е Благовест Пунев. През юли КС вече отхвърли едно искане на ГЕРБ за обявяване изцяло за незаконни изборите от 12 май. Докладчик по него бе председателят на КС Димитър Токушев, а Пунев подписа решението с особено мнение.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини