От х:

Днес в x:

Студентите от НАТФИЗ включиха провокaтори в протеста (видео)

Поредното представление изнесоха бъдещите актьори от НАТФИЗ на улица Раковска пред сградата на академията.

Предварително уведомени, органите на реда отцепиха участъка между Гурко и Граф Игнатиев към 8.15 часа.

Флашмобът, продължил 15-20 минути в час пик за движението в София, започна спокойно, като група студенти обикаляха в кръг по пешеходната пътека пред НАТФИЗ.

В един момент обаче агресивен маскиран мъж заедно с още няколко момчета нападнаха групата. Полицаите наоколо реагираха мигновено и се втурнаха да неутрализират нападателите. Няколко секунди по-късно се оказа, че това е част от днешния пърформанс, подготвен от студентите, а провокаторите са елемент от „хореографията".

Това се разбра окончателно, когато протестиращи и „нападатели" се прегърнаха в центъра на пешеходната пътека.

В този момент под звуците на музика от филм на Чаплин на улицата се появиха танцуващи клоуни, които започнаха да раздават балони на минувачи и полицаи.

Протестният флашмоб приключи, като 20-тина студенти легнаха на асфалта по протежение на улицата и с телата си изписаха думата „оставка".

Междувременно стана ясно, че има вероятност да се осъществи среща между окупаторите на Софийския университет и премиера Орешарски. Условията са тя да бъде предавана пряко и да е модерирана от омбудсмана Константин Пенчев.

„Говорител" на окупаторите коментира, че те разбират и осъзнават, че блокират учебния процес, но единствено в сградата на университета се чувстват защитени, защото, ако направели гражданското си неподчинение извън него, ще бъдат арестувани.

Те са категорични, че отстояват исканията си за оставка на кабинета и разпускане на парламента.

В момента Ректората на СУ продължава да е отцепен, акцията е подкрепяна от редица вузове в страната, където учебният процес продължава, но са окупирани по една учебна зала.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини