От х:

Днес в x:

Бивши гимназиални учители се върнаха в училище за Педагогически съвет

Бивши преподаватели се върнаха в училище, за да присъстват на тържествения Педагогически съвет, посветен на 100-годишнината на гимназията в Първомай. Заедно с тях бяха и екскметовете на общината, които са работили с ръководството на училището през своите мандати.

Дневният ред беше в три точки – Исторически бележки и поводи за гордост; връчване на почетни плакети и грамоти на бивши директори и кметове с принос към гимназията; приемане на текст – обръщение към поколенията след 50 години.

Директорът на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ изброи най- високите постижения на гимназистите през последните години – високите резултати на Държавните зрелостни изпити, отличните класирания на олимпиадата и другите национални състезания по Информационни технологии, наградите от състезанията по химия и екология, представянето на отборите по бадминтон и баскетбол на ученическите игри, театралния състав, наследник на традициите на Димитър Делчев и Иван Кушелиев, изложбите на художниците, концертите на вокалната група и трио „Еуфория“ и др. За разходка в историята на гимназията думата беше дадена на автора на книгата „По хълмовете на времето“ – Евтим Стефанов, който проследи създаването и развитието на гимназията от  Борисовградска непълна до СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“. Спомени от далечните 60 – 70-те години сподели учителят по български език и литература Самуил Панайотов.

Плакети бяха връчени на Атанас Пашев и Ангел Хубенов, който си припомни колко трудно е взето решението за строежа на новата гимназия и как е направил първата копка. В ролята си на бивш кмет почетна награда получи и първият демократично избран кмет Петър Ганев, който си припомни 7-те години от трудовия си стаж, прекарани и като учител по биология в същото училище. „Няма друга обществена сграда, в която да влизам с повече трепет“ – сподели той.

„Най- дълго сме работили с г-н Ангел Папазов, той винаги е бил съпричастен към проблемите и има своя принос за училището ни“  - каза директор Иванова преди да връчи и неговата награда, а настоящият градоначалник благодари поименно на всеки от присъстващите негови учители.

Отличени бяха присъстващите бивши директори Евтим Стефанов и Христинка Вълчева и единственият от гостите все още действащ учител, бивш заместник-директор- Минко Павлов.

Пенка Найденова прочете текста на обръщението към поколенията, което ще бъде капсулирано и поставено до барелефа на патрона на гимназията. Няма да цитираме съдържанието, за да може днешните ученици и бъдещи преподаватели да го прочетат с любопитство след 50 години.

Тържественият педагогически съвет завърши на чаша вино.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини