От х:

Днес в x:

Под контрола на злоупотребяващия партньор

В оскърбителната връзка винаги има две страни – на жертвата и на подлия партньор. В подобен вид отношения обидите, сарказмът и болката са чести гости. Оскърбителната връзка е такава само за единия партньор, докато другият победоносно празнува своя контрол. Когато осъзнае своето положение, обикновено жертвата разбира в каква безпомощна ситуация се намира и често се чувства изключително самотна.

Оскърбителните отношения не винаги се изразяват във физическа депресия, така че не си мислете, че щом вашият партньор не ви посинява окото, значи не е изключено да сте жертва. Сигурни знаци, че сте попаднали под контрола на подъл човек до себе си е, ако много често се чувствате слаби и и безпомощни. Понякога хората дори не осъзнават, че всъщност са ощетената страна в оскърбителна връзка.

Подобен тип взаимоотношения могат да се изразяват по два начина – чрез емоционално малтретиране и чрез физическо насилие. Понякога не е лесно да се разпознаят признаците на връзката със злоупотреба, особено ако жертвата е влюбена в човека до себе си. Ако имате съмнения, че вие се намирате в ролята на потиснатата и тормозена половинка, може лесно да разберете.

В случай, че изпитвате само няколко от тези признаци, значи определено има за какво да помислите:

1. Голямо разочарование. Вашият партньор винаги се отнася с вас като с най-голямото разочарование на света. Той винаги намира недостатъци във вашата работа или въобще във всичко, с което се захванете, макар останалите хора да не са на това мнение. Това създава усещане за несигурност у вас и нужда от одобрение от човека до вас.

2. Срам. Вашият партньор е свикнал да ви обижда често и то на публични места. Повод за това могат да бъдат дори най-малките неща. Неговата цел е да ви злепостави пред другите и да срине вашето самочувствие.

3. Физически тормоз. Един от най-явните признаци, че сте попаднали в оскърбителни отношения, е първият изблик на физическа саморазправа с вас. Случва ли се вашият партньор да ви удря понякога или „само когато е много ядосан“? След като излее злобата и гнева си, насилникът може да действа по два начина. Първият е като се прави, че не е станало нищо важно и вие няма за какво да се сърдите. Вторият подход е да запази мълчание и да ви накара да се чувствате виновни за неговото избухване. При всички случаи не се поддавайте на тези манипулации и не забравяйте, че ако е имало първи удар, почти невъзможно е да няма следващи.

4. Заплашително поведение. Вашият партньор може да използва силата в своя защита. Най-вероятно той обича да крещи, докато се карате или той се кара на вас. Може би понякога застава в заплашително близка поза и ви държи тон, само за да спрете да говорите или правите нещо, което не му допада.

5. Контролиращият партньор. Неговата цел е да ви отдели от вашите приятели, вашите близки и семейство. Той иска да сте напълно зависимо от него и да нямате упора. По този начин ставате още по-лесна плячка и много по-податливи на манипулиране.

6. Топло и студено. Подлият злоупотребяващ човек има изключително непредсказуемо поведение и настроението му се мени много бързо. Той може да се ядоса без видима причина. Обикновено биполярното настроение на партньора ви е насочено единствено към вас, а не към неговите приятели или шеф.

Източник: tialoto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини