От х:

Днес в x:

Д-р Еленски: Запушват ни устата за шмекериите в болниците

Д-р Еленски/вдясно/ се оплака от системата в болничната помощ

Нормативната база на практика запушва устата на лекарите да съобщават за шмекеруване в болниците. От това се възмути хасковският съдебен лекар д-р Христо Еленски при срещата си с депутатите Смиляна Нитова и д-р Красимир Мурджев в залата на НТС в Хасково. Нитова и Мурджев започват серия срещи в страната с местни медици за изработване на национална здравна стратегия. Двамата са членове на парламентарната комисия по здравеопазване в НС.

На срещата преобладаваха бунтовни настроения, флагман бе Еленски. Настоящото законодателство не толерира опитите да се премахнат дефектите в системата. Еленски се позова на отпадането на чл. 9 от наредба №2, според който лекарите можеха да се обръщат директно към министъра при нарушения на медицинските стандарти в болниците. „Вместо това аз съм отделение в болницата /хасковската МБАЛ . б.а./ и съм открит за административен натиск“, многозначително заяви съдебният лекар. „Съдебна медицина“ трябва да е юридически отделна част от болничните заведения. Защото пази както правото на здраве, така и правото на правосъдие на пациентите си, смята докторът. „Идва ми пациент с диагноза комоцио. Обаче виждам, че е с контузена очна ябълка, счупен нос и две тежки рани на главата. Тях ги няма в анамнезата, нито в епикризата. Как да му издам друг документ, значи някой лъже. Излиза, че освен от лечение, човекът е лишен и от правото да потърси адекватно обезщетение“, описа Еленски. Според него това е в резултат на финтове с клинични пътеки.

Намекът е ясен. Публична тайна в болничното здравеопазване е, че се предпочитат пътеки с минимални разходи и максимални приходи. Усложненията, изискващи допълнителни изследвания и съпътстващи лечения, се избягват.

Еленски обяви като главен проблем на системата малкото патолози. В страната те са едва 83 и до 10 години, ако продължава така, няма да остане нито един, гарантира Еленски. Критично било и с медсестрите, призна пък парламентаристът Мурджев. Били в съотношение 1:1 спрямо лекарите. И ще продължат да бягат, защото в чужбина взимат по 1500 евро заплата. Тук - 300-400 лв.
От 35 общоприети в ЕС медицински стандарти, през миналата година в България са се подобрили само 5. Пет са без промяна, а 25 са се влошили.

Г. Христов

...и поиска промяна в законодателството от депутатите Смиляна Нитова и д-р Красимир Мурджев
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини