От х:

Днес в x:

Турция ядоса САЩ с купуване на китайски оръжия

Турция защити решението си да получи първата противоракетна система с далечен обсег на действие от Китай, въпреки протестите от страна на съюзника САЩ, предаде „Франс прес".

Китайците ни дадоха най-добрата цена", каза военният министър Исмет Йълмаз за вестник „Ватан".

Китайската Precision Machinery Export-Import Corp (CPMIEC) се конкурира с американските компании Raytheon и Lockheed Martin, руската Rosoboronexport и френско-италианския консорциум Eurosamrs за оферта от 4 милиарда долара.

САЩ реагира с предупреждение на новината, че Анкара е избрала китайската компания, която е засегната от американски санкции заради доставки на оръжия за Иран и Сирия.

Поискахме съвместно производство и трансфер на технология", каза турският министър и добави, че „ако други страни не могат да ни го гарантират, то ние ще се обърнем към онези, които могат".

Турция е член на НАТО и ключов регионален съюзник на САЩ. В момента в страната има разположена изградената в САЩ противоракетна система „Пейтриът" за спиране на евентуални атаки от Сирия.

НАТО също изрази притеснение от съвместимостта на китайската система и използваните от съюзниците. Турският премиер поясни, че не съществува такъв проблем.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини